Читај ми!

Један донор спасао три живота – више од 2.000 пацијената чека на трансплантацију

После паузе од осам месеци, а за трансплантацију срца паузе од годину и по дана, недавно су у Универзитетском клиничком центру Србије спасена и продужена три живота. Захваљујући једном "да" породице донора, урађене су трансплантације јетре, бубрега и срца.

Зоран Церовић је на трансплантацију јетре чекао три године. Имао је урођене ожиљке на јетри, који су проузроковали цирозу, а у претходних годину дана чак два пута је био хоспитализован, јер је прокрварио и живот му је био угрожен.

"Трећа срећа се испоставила тачна. Прошло је седам дана, пресрећан сам, хтео бих да се захвалим породици донора, комплетном особљу клинике и задовољан сам, покретан сам, немам болове, спашен сам. Желим да ојачам и креће нови живот", наводи Церовић.

Недалеко од Зоранове собе, у Јединици за интензивно лечење Одељења за транспланатцију бубрега лежи тридесетдвогодишњи Данило Обућина.

"Пре седам дана сам добио нову шансу за нормалан живот буквално, нисам ни слутио да ће бити овде, покренуо сам процес трансплантације за Турску, нисам мислио да ће брзо да дође, да све легне на своје. Нисам био свестан да ћу ја бити тај, увек има више кандидата, али сам ја био најкомпатибилнији са донором", наводи Данило Обућина.

"Без породица донора ништа не би било могуће" 

Докторка Наташа Петровић, анестезиолог у тиму за трансплантацију јетре Ургентног центра, наводи да су изузетно захвални породицама донора јер без њих ништа не би било могуће.

"Ми смо изузетно захвални породицама донора јер та њихова одлука, а то је сигурно одлука великог срца, јер та одлука представља почетак за наше пацијенте, и наду за наше пацијенте у један бољи и дуговечнији живот", наводи Петровићева.

Пацијент који је добио ново срце је мало старији и његово здравствено стање је и пре трансплантације било изузетно тешко, па се лекари надају да ће успети да добије ту важну животну битку.

"Проблеми су мултипликовани у време короне, у време ове највеће невоље које је задесила и здравствене системе широм света. Имате проблеме на свим тачкама те скале, од идентификовања болесника, доступности здравствене службе најболеснијим људима, па до тога да људи буду обрађени за трансплантацију, дођу до трансплантационих центара, и на крају имате и проблем доступности процедуре, донора и могућности да процедуру урадите. Ми смо спремни увек за трансплантацију", наводи проф. др Светозар Путник.

На трансплантацију чека више од 2.000 пацијената

Докторка Наташа Петровић наводи да се максимално труде да и у периоду епидемије наставе са процесом трансплатације.

"Не одустајемо од наших пацијената који су на листи који гледају у нас као свој последњи спас, трудимо се заиста максимално да и у овим ненормалним условима, наставимо причу даривања органа и трансплантације, и када се то коначно реализује, а тога је мало било у периоду епидемије, онда смо ми срећни, и морам рећи у сваком смислу улажемо крајње напоре и организационе и људске да ово све реализујемо", наводи Петровићева.

У овом тренутку на трансплантацију срца, јетре, плућа, у Србији чека више од 2.000 пацијената, а много су веће шансе да вам током живота затреба трансплантација него да будете потенцијални донор.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара