Читај ми!

Кустурици гран при Интерфера, награђене и две репортаже Радио Београда 2

Међународни фестивал медијске репортаже Интерфер Златна НИКА, двадесет шести пут је доделио гран при и признања у пет категорија.

У оквиру такмичарских категорија телевизијске, новинске, радијске, фото и друштвено одговорне репортаже, на адресу фестивала Интерфер Златна Ника стигло је преко 200 радова из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Холандије, Италије, Шведске, Сирије, Либана и многих других земаља.

Добитник гран прија овогодишњег Интерфера и највишег признања, статуе Златне Нике, за 2021. годину је редитељ Емир Кустурица, за репортажу "Секс, спорт и вјера у вјечну садашњост", у продукцији редакције Спутњик.

"Награђена репортажа је фасцинантно ауторско дело које приказује сву лепоту овог новинарског жанра. Она приказује живот и свет који живимо у разним бојама ироније, сарказма, кад је потребно и цинизма. Видео-запис, који показује колико су блиске категорије врхунска уметност и новинарство, врхунски филм и репортажа", наведено је у образложењу жирија.

Емир Кустурица се, спречен да присуствује, обратио окупљенима укључењем у програм.

"После свих радова у сфери филма, телевизије и видеа, мислим да је дошло време да се радујемо и овој врсти гран прија, који сам добио захваљујући Спутњику и људима који су обезбедили ту врсту слободе да човек може да ради шта хоће", изјавио је Емир Кустурица.

У категорији радио-репортажа прву и трећу награду добили су новинари Радио Београда 2 – Рајко Милошевић за репортажу "Лаза Шећер", о најпознатијем станару Куће Јеврема Грујића и власнику прве дискотеке у Београду, и Аријана Хандан за рад "И помислим да жив изађем одавде" о рудару рудника Лубница код Зајечара.

Друга награда припала је новинарки Радио-телевизије Војводине Александри Бучко за репортажу "Протестни хор". 

Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда истиче да се редакција осећа почаствовано што је ове године освојили прву и трећу награду на овом фестивалу.

"То је, пре свега, заслуга аутора награђених репортажа, али и целе редакције Радио Београда 2, на којем сваког радног дана у 17 часова емитујемо документарну репортажу. Наши новинари са великом љубављу негују највеће вредности овог жанра и веома се радујемо кад неко то препозна и награди", истакао је Кањевац, након уручења награда. 

За телевизијску репортажу прву награду заслужила је Вања Мијалков са ТВ Пирот за "Мумуљ – рађање уметности", у категорији новинска репортажа Бранко М. Жујовић са портала suboticke.rs за "Дуго путовање у ковид", док је најбоља фото-репортажа "Пир Шалијар" Константина Новаковића.

Према одлуци жирија, најбоља друштвено одговорна репортажа "Ожиљци" дело је Ане Рајковић са Прве телевизије.

Добитник Златне Нике за животно дело и допринос репортажи је новинар, књижевник и песник Перо Зубац.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво