Читај ми!

Зелено светло ЕУ за отварање кластера 4 — шта то значи за Србију

Србија је од Европске комисије добила зелено светло за отварање кластера 4 - "Зелена агенда и одржива повезаност". Тај кластер обједињује поглавља везана за транспорт, енергетику, трансевропске мреже, заштиту животне средине и климатске промене. У Влади истичу да је наша "Зелена агенда" усаглашена са европским прописима у тој области.

У протеклих годину дана Србија је заокружила законски оквир у области рударства и енергетике.

Новим Законима о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности и рационалној потрошњи енергије, пружа се и помоћ грађанима, какву Европска унија даје годинама за изолацију, замену столарије, котлова за грејање и омогућавање домаћинствима да сама производе струју из соларних панела.

Јавна енергетска предузећа се реформишу - из ЕПС-а је издвојен електродистрибутивни систем, а у "Србијагасу" раздвојена је делатност транспорта од дистрибуције гаса.

"Донели смо план о стратешким резервама нафте које треба да буду 61 дан, данас су оне 29 дана у Србији. Дакле, кренули смо са тим неким структурним променама које су јако важне и представљају корак ка отварању тржишта. Не може Србија да буде у енергетском смислу затворена, она је транзитна држава, мора да се енергетски развија,  али здраво, управо кроз Зелену агенду", наводи Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

И у ресору животне средине кажу да су законе ускладили са европским, а у оквиру Зелене агенде развијају четири стуба активности: први – донет је дугорочни Закон о климатским променама и у току је израда 11 пратећих подзаконских прописа, други – трогодишњи "Програм циркуларне економије", а трећи – донет је и Закон и Програм заштите природе.

"Четврти стуб Зелене агенде је аерозагађење и загађење воде и земљишта. Ту се припрема Акциони програм за период 2021. до 2023. Програм који ће дати мониториг контролинг системе како ћемо да предупредимо аерозагађење у будућем периоду", наводи Јелена Танасковић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

"Нема више енергетике без екологије" 

Зелене инвестиције су скупе, а у оба министарства тврде да су улагања добро испланирана. 

"Знате да је Србија прва земља која није у Европској унији која је издала обвезницу од милијарду евра. Та средства ће бити искоришћена за капиталне зелене пројекте, пројекте за пречистаче отпадних вода, за канализациону мрежу, рециклажне центре, за пијаћу воду", наводи Танасковићева. 

Зорана Михајловић наводи да је зелена агенда потпуно нови модел раста. "То значи како да имамо енергетску безбедност, довољне количине енергије и енергената по одрживим ценама поштујући све стандарде заштите животне средине. Нема више енергетике без екологије. То мора да буде заједно", наводи Михајловићева.

У оквиру кластера четири је и унапређење српског транспортног система, посебно развој железничког саобраћаја, који се сматра одрживим еколошким превозом робе и путника.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи