Читај ми!

Дан ослобођења Београда, положени венци ослободиоцима града

Поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, положени су венци на Споменик ослободиоцима Београда. Државну церемонију предводила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић уз присуство представника Града, Министарства одбране, СУБНОР-а, представника Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана, Kазахстана, Грузије и генералног конзулата Јерменије у Републици Србији.

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да наша земља данас обележава победу која је била весник ослобођења Србије у Другом светском рату.

"Овде смо да одамо почаст нашим прецима, жртвама које су своје животе дале да бисмо ми данас живели у миру и слободи. Нека им је вечна слава и хвала", изјавила је министарка.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић поручио је да грађани треба да се поносе што је наша земља, уз велике жртве, била на страни антифашизма и цивилизованог света.

"Поносни смо на хероје који су нам омогућили да данас живимо слободно. Никада не треба да се стидимо историјске улоге коју смо имали јер смо увек били на страни антифашизма, модерног, цивилизованог и напредног света.

Не треба да се стидимо улоге у борби против фашизма, ово је славан датум наше прошлости и обележаваћемо га с поносом и убудуће. Ако будемо окретали главу од своје славне прошлости, може нам се десити да нам се историја понови.

Фашизам никада до краја није мртав, појављује се у различитим друштвеним формама и ако га не препознате, прети опасност да опет имамо фашизам у сопственом друштву и зато је образовање битно, да младе генерације учимо и упознамо са својом славном прошлошћу", рекао је Никодијевић.

Поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, потпредседник Владе и министар одбране, др Небојша Стефановић, положио је венац у Алеји стрељаних родољуба 1941–1945. на Новом гробљу.

"У оваквом дану дужни смо да се сетимо колико је скупа слобода коју су наши преци, осведочени родољуби и борци против фашизма, платили и својим животима да бисмо ми данас живели у независној и слободној земљи.

Зато смо данас овде да одамо пошту свим људима који су убијени и стрељани, који су пали у борби и који су неуморно од 1941. до 1944. и до ослобођења Београда били уз своју земљу и уз свој народ, не размишљајући чак ни о својим животима", рекао је Стефановић.  

Поводом Дана ослобођења Београда одржан је и меморијални дефиле од хотела "Москва" на Теразијама до палате Албанија у коме су учествовати представници Града, ратни ветерани, представници СУБНОР-а и грађани.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво