Отворена изложба "Србија и Ватикан" у Риму, Селаковић: Важни односи са Светом столицом

Министар спољних послова Никола Селаковић отворио је на понтификалном Латеранском универзитету у Риму изложбу под називом "Србија и Ватикан 1878-1914".

Никола Селаковић је поручио да изложба сведочи о богатој стогодишњој историји дипломатских односа Србије и Свете столице, саопштило је Министарство спољних послова.

Истакао је да су темељи наших односа јаки, дубоки и засновани на заједничким вредностима и интересима.

Министар је, обраћајући се присутнима, рекао да је Србија од почетка своје нововековне државности настојала да са Светом столицом успостави ефикасну комуникацију, како би се питање односа међу хришћанима у овом делу света решавало на миран и, у складу са напредним српским уставотворним решењима из 19. века, модеран начин.

"Подсећам вас да су још од Сретењског устава, грађани Србије римокатоличке вероисповести уживали пуна верска права и слободе", казао је министар.

Додао је да српски народ вековима дели животни простор са другим народима и конфесијама, као и да је тај простор много пута био поприште сукоба који су неретко имали и религиозну димензију.

"Сарадња са Светом Столицом била је од велике важности како би се отворена питања међу хришћанима на овим просторима решила на миран и хришћански начин", указао је министар. 

"Важна позиција Свете столице по питању КиМ"  

Селаковић је навео да и данас Србија и Света столица развијају сарадњу засновану на разумевању, посебно нагласивши да је за нашу земљу од велике важности позиција Свете Столице у погледу једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

"Борећи за очување свог територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, Србија инсистира на томе да је културно наслеђе у нашој јужној покрајини не само српско, већ да је реч о наслеђу хришћанске Европе", рекао је министар.

Истакао је да хришћански темељи Европе не могу бити сачувани без минимума свехришћанског јединства и кохезије.

Осим шефа српске дипломатије, присутнима су се обратили секретар Свете столице за односе са државама монсињор Пол Ричард Галагер, као и амбасадор Србије при Светој столици Сима Аврамовић.

Изложби су присуствовали амбасадори бројних земаља акредитовани при Светој Столици и то из: САД, Русије, Велике Британије, Турске,  Шпаније, Грчке, Албаније, Бугарске, Северне Македоније, БиХ, Кубе, Јапана, Индонезије, Мексика, Панаме, Анголе, Чешке, Словачке, Црне Горе, Камеруна и Никарагве и отправници послова Хрватске и Румуније, закључује се у саопштењу.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи