Читај ми!

На сваких пет минута у свету једна особа постане жртва трговине људима

Поводом европског дана борбе против трговине људима, омбудсман Зоран Пашалић укaзао је на чињеницу да на сваких пет минута у свету једна особа постане жртва тог перфидног облика криминала.

Трговина људима је један од најтежих и најдрастичнијих облика кршења основних људских права, а најчешће жртве, првенствено сексуалне и радне експлоатације, су жене и деца.

Због тога је веома важно да се за циљеве борбе против трговине људима не залажемо само на овај дан, већ сваког дана у години, каже заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 18. октобра, Европског дана борбе против трговине људима, саопштено је из канцеларије омбудсмана.

Пашалић је нагласио да се од 2003. године бави заштитом жртава трговине људима и детаљно је упознат са тим проблемом. Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфиднијих облика криминала на свету који утиче на животе милиона људи широм света и одузима им њихово достојанство.

На сваких пет минута у свету једна особа постане жртва трговине људима. Заштитник грађана је истакао да искуства говоре да су људи склони да размишљају на начин да се „то може десити неком другом и негде другде", а не у нашем најближем окружењу и нашим најблискијима.

Он је навео да је пандемија коронавируса  створила  околности у којима се трговина људима развија брже него раније, а најугроженије групе су сезонски радници и мигранти.

Пашалић је додао да Заштитник грађана као независни државни орган има искуства у вођењу поступака контроле законитости и правилности рада надлежних органа у случајевима када дође до сазнања да је у питању трговина људима, како по притужбама грађана тако и по сопственој иницијативи, те је иницирао да се у новом

Закону о Заштитнику грађана уврсти одредба по којој ће заштитник грађана обављати послове независног националног известиоца у области трговине људима.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво