Читај ми!

Пећка патријаршија део историје и културе света, место где Срби чувају веру и обичаје

Споменици српске прошлости стожери су светосавског трајања Срба на косовско-метохијској земљи. Места су окупљања верујућег народа, одлучног да са монашким заједницама Епархије рашко-призренске, те културне и духовне вредности, предају будућим поколењима.

Православци који опстају надомак Пећке патријаршије, светиње удно Проклетија, испуњени поносом на српску прошлост не заборављају да је под патријаршијским сводовима устоличено 45 поглавара Српске православне цркве.

О томе сведочи трон из 13. столећа, као и фреска - Лоза Немањића у манастирској припрати и друге сцене живописа у осликаним храмовима престоне лавре.

Несвакидашња лепота фресака Богородичиног храма, Светих апостола, Светог Димитрија и Светитеља Николе допринеле су да Пећка патријаршија буде део историје и културе света.

"Људи долазе из велике љубави да се поклоне, да замоле за здравље породице и Пећка Богородица која је вековима овде сведочи да тај наш народ види сву ту веру и љубав према овој светињи", каже мати Харитина, игуманија манастира Пећке патријаршије.

Средњовековни склоп цркава патријаршијске лавре више од седамсто лета чува сећање на славну, али и тужну српску прошлост.

На своју историју поносни су и Срби Гораждевца, који светкујући своје обичаје, чувају и веру православну на освештаној земљи светосавској.

"Мислим да су сви вољни да живе овде, да не напуштају ову територију. За време 1999. године није се исељавало, што ми сви кажемо да је наш заштитник Свети Јеремија и ова црква брвнара која је најстарија на Балкану", истиче становник Гораждевца Ненад Букумирић.

Звона Високих Дечана, Богородице Љевишке, Грачанице и других светиња свакодневно објављују трајање Срба, који славећи живот у духу православне традиције, учвршћују своје опстајање на исконским огњиштима у Метохији и на Kосову.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи