Читај ми!

Зиђин: Недељно више од 50 организованих крађа металног отпада, свакодневни напади на обезбеђење

За недељу дана компанија Зиђин регистровала је преко 50 неовлашћених упада у круг предузећа. У покушају да украду метални отпад прошле седмице евидентирано је 859 особа, а једанаесторо њих предато је полицији. У неколико наврата дошло је и до туче, повређена су четири радника обезбеђења, а интервенисала је и полиција, саопштено је из Зиђина.

Само у току једне седмице догоди се да преко 50 пута крадљивци секундарних сировина покушају, а понекад и успеју, да украду метални отпад из круга "Србиjа Зиђин Копер".

У томе их не спречавају ни зид, који је око својих металуршких погона компанија изградила у Топионици, а који они све више оштећују, ни видео-надзор, а ни чињеница да ће морати да се суоче са службеницима фирме која обезбеђује компанијску имовину и са полицијом.

Нико од њих, а за недељу дана их буде регистровано и преко 850 са том намером, не преза ни од тога да се физички обрачуна са запосленима, физичко-техничким обезбеђењем или полицијом, која скоро свакога дана интервенише.

"За недељу дана догодила су се 54 упада "трећих лица" са јасном намером отуђења имовине. У покушају да украду метални отпад евидентирано је 859 особа, а једанаесторо њих предато је полицији. У неколико наврата дошло је и до туче, повређена су четири радника обезбеђења, а интервенисала је и полиција. Спречено је отуђење око две тоне разног металног материјала, отпадног бакра, жице, лимова и то је резултат ове неславне статистике у протеклих седам дана", каже руководилац Сектора за безбедну производњу Саша Перишић.

Иако се више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама. 

"Оружје се може употребити само у крајњој нужди, што је за процену веома дискутабилно. Kако реаговати у ситуацији када до сукоба дође са 30 људи, који у рукама имају металне предмете којима могу нанети тешке повреде? Службеници обезбеђења који имају искуства кроз поступке у тужилаштву и на суду, кажу да имају утисак да су код надлежних државних органа лопови заштићенији од њих", стиче Перишић.

Зато је неизоставно потребно да се прописи око набавке, дистрибуције и откупа секундарних сировина усагласе са потребама привреде.

"Позивамо све оне који имају ингеренције да регулишу откуп секундарних сировина како би сви они који доносе прикупљени метал имали обавезу да се евидентирају, али и да докажу порекло секундарне сировине", апелује Перишић.

"Србиjа Зиђин Копер" ће због све учесталијих напада на имовину ангажовати још једну компанију која се бави физичко-техничким обезбеђењем.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво