Читај ми!

Екипа РТС-а у патроли – кога Жандармерија контролише када нема конкретних задатака

Када редовна полиција не може да реши проблем, стижу мобилне јединице Жандармерије. Током Конференције несврстаних почетком недеље, од њих се тражио и додатни опрез, посебно током контроле дипломатско-конзуларних представништава земаља учесница скупа.

Обиласком амбасада, које су у додатном безбедносном ризику, почиње једна, у просеку 120 километара дуга патрола. Током 12-часовне смене у свим временским условима контролишу се и државни објекти од виталног значаја, а по потреби и јавни скупови.

Истовремено, прати и све оно што се дешава на територији Полицијске управе Града Београда.

"У случају извршења било ког кривичног дела, када за то будемо обавештени путем радио-везе, наша дужност је да се што брже појавимо на месту догађаја и спречимо извршење кривичног дела. Уколико је кривично дело већ извршено, предузмемо све мере да се учиниоци тог кривичног дела у што краћем року пронађу и лише слободе", каже припадник Жандармерије.

Патрола коју је пратила екипа РТС-а имала је мирно вече. То не значи и мање посла. Када нема конкретних задатака, контролишу се сумњива возила, пролазници.

"До одређене процене долазимо искуствено, радом на терену. Постоје индиције које нам могу указати да је неко учинилац кривичног дела или прекршаја, да је за неким расписана потерница – понашање, кретање, изглед лица је оно што нама може дати одређене смеренице, има ли предмете кривичног дела и као такви буду приведени или послати на даље поступање", наводи припадник Жандармерије.

Београдска патрола Жандармерије зато и бележи добре резултате. Само током септембра патрола Жандармерије привела је 45 особа због различитих кривичних дела. Патролирајући Београдом током лета у просеку су приводили 60 људи.

Специфични задаци овој јединици доносе и додатни ризик.

"У сваком полицијском послу најтеже су ситуације када неко изгуби живот. Ја нисам имао ситуацију да неко од колега на задатку изгуби живот, али су такве ситуације најтеже за сваког полицијског службеника. Јако проблематични за реализацију и најпроблематичније су талачке ситуације где не водите рачуна само о својој безбедности већ и о безбедности цивила", наводи припадник Жандармерије.

Иако само у Београду има сталну патролу, Жандармерија је по потребни присутна и у другим градовима.

Основана је јуна 2001. године, првенствено за борбу против тероризма, а задужена је и за деловање у случајевима нарушавање јавног реда и мира.

Првобитно је организована по територијалном критеријуму, па данас има четири стална одреда – у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи