Читај ми!

Људски фактор у 95 одсто случајева узрок пожара – како да спречимо да до пожара дође

Нема више сезоне у којој ватргасци могу да се опусте и одмарају. Преко су потребни и лети и зими. Захтеви су све сложенији, јер су и пожари озбиљнији и опаснији. Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Милош Мајсторовић каже за РТС да нема правила када и где ће се догодити пожар, као и да је људски фактор у 95 одсто случајева узрок пожара.

Милош Мајсторовић истиче и да је ноћашњи пожар у Крњачи, у којем је страдала једна особа, доказао да нема правила када и где ће се догодити пожар.

"Оно што опомиње све нас који живимо у овом граду, ово је 17. жртва ове године директног пожара, ми смо поврх тога спасили 50 људи директно из пожара и то је нешто на чему морамо сви више да радимо – наша свест о противпожарној заштити, о превентиви коју треба да спроводимо мора бити на много вишем нивоу", каже Мајсторовић.

Истиче да је прошла година, када је било 25 жртава пожара, била најгора до сада.

"Ми се трудимо да колико год можемо доласком и нашим радом смањимо те жртве, али треба нам помоћ наших суграђана да не чине оно што је потенцијално опасно за настанак пожара", додаје Мајсторовић.

На питање шта је основни узрок пожара, Мајсторовић каже да је то људски фактор и то у 95 одсто случајева.

"Ми смо увек склони томе да за пожаре окривљујемо електроуређаје, отворени пламен у ложиштима... Међутим, то не одговара истини. Ми смо ти који управљамо тим уређајима, ми их купујемо, контролишемо и све са њима радимо тако да смо ми у ситуацији да у неком делу поступања направимо неку грешку због које дође до пожара", истиче он.

Додаје да смо ми ти који можемо другачијим размишљањем и превентивним деловањем да спречимо да дође до пожара.

Једном или два пута током године проверити инсталације

Додаје да нема више правила да ли је лето или зима период када се више пожара дешава. Наводи да када је почињао да ради пожари у грађевинским објектима већином су се дешавали у зимском периоду када је грејна сезона, али да се то променило последњих неколико година.

"Чак ти пожари пожари који су изазвани електроинсталацијама и клима уређајима су чешћи у летњем периоду. Проста је ствар, морамо да размишљамо да смо ми наше станове и куће направили или купили пре извесног броја година и да је пројектовани пресек каблова који снабдевају наше станове електричном енергијом био пројектован када је било време без клима уређаја", навео је Мајсторовић.

Истиче да смо сада у ситуацији да у сваком стану имамо климу, а поред тога и сви електроуређаји које имамо можда су превелики потрошачи за оно што је пројектовано у нашим инсталацијама.

"Довољно је да пред грејну сезону, једном или два пута током године, проверимо те инсталације – да ли има слабог контакта, да ли се неки осигурач греје и на тај начин спречимо да дође до пожара", рекао је он.

"Пожар се догађа свима и свуда – то мора бити прво памети"

У Београду има 720 професионалних ватрогасаца, али су све потребнија и добровољна ватрогасна друштва.

"Ја сам професионалац, волим свој посао, али мој посао радим за плату. То су људи који раде сличан посао мени, али раде то на добровољној бази. То су дивни људи, хумани који то кроз наш посао и показују", наглашава Мајсторовић.

Објашњава да ватрогасац добровољац може по новом закону да буде свако ко је здрав, као и обучен од стране професионалних ватрогасаца.

Истакао је њихову важност пре свега у ванредним ситуацијама, поплавама и пожарима на отвореном простору.

"Ниједна држава није довољно богата да може да има у редовном саставу толико људи који могу да одговоре на ванредне ситуације", рекао је Мајсторовић.

"Могу да поручим младим људима, али и онима средње доби који су хумани и желе да ту своју хуманост на неки начин искажу, могу то урадити у организацијама које се зову добровољно ватрогасно друштво", додао је он.

За крај, има важну поруку свима.

"Пожар се догађа свима и свуда – то мора бити прво памети када размишљамо о њему као таквом. Треба да чинимо сваког дана све што је потребно да до њега не дође. Мој основни савет је – и ако се догоди пожар позовите 193, немојте сликати, снимати и стављати на друштвене мреже. Наша реакција и успешност директно зависи од брзине стизања на лице места, а ако нас не позовете нећемо доћи и штета ће бити много већа. Нама је најважније да спречимо повређивања и смртна страдања у пожару", поручио је Мајсторовић.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво