Читај ми!

Још пола милијарде динара од Владе за Овчар Бању

У републичком буџету за следећу годину биће издвојено више од 500 милиона динара за наставак пројектних активности на 5.000 хектара заштићеног подручја Овчарско-кабларске клисуре, договорено је на састанку Мешуресорне радне групе за развој овог подручја одржаном у Влади Србије.

У плану је завршетак саобраћајнице од магистралног пута до видиковца на Каблару. У завршној фази је изградња паркинга и саобраћајнице у горњем делу, а у наредној године биће урађено још четири километра ове саобраћајнице, што ће коштати 250 милиона динара.

Предвиђено је 110 милиона динара за уређење видиковца на Каблару са приступним стазама и 20 милиона за соларни катамаран, у чему Град Чачак учествује са 10 одсто.

Између осталог, планирано је 25 милиона динара за пројектно-техничку окументацију за изградњу моста преко Западне Мораве, који би спојио чачанску и лучанску "страну" Овчар Бање, као и изградња саобраћајнице до врха Овчара и параглајдинг стазе.

У наредној години, према пројекту, биће уложено око 90 милиона динара у екологију.

Поред ових, очекује се почетак реализације капиталних пројеката, а један од њих је измуљавање језера Међувршје, који је омогућен билатералним споразумом између Србије и Мађарске.

"Овај пројекат подразумева улагање око 35 милиона евра. Ускоро се завршава израда елабората о процени утицаја на животну средину и очекујемо да почне реализација овог огромног пројекта", каже градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Ове недеље биће расписана јавна набавка за изградњу РХ Центра у Овчар Бањи. Планирано је улагање од око пет милион евра за изградњу и опремање овог центра, који је од круцијалног значаја за развој здравственог туризма, рекао је Тодоровић. 

Према његовим речима у наредној години очекује се и нешто више од четири милиона евра за сређивање водовода и канализације.