Читај ми!

Ниш, деминери чисте терен за градњу 2.400 станова за војску почетком године

У нишком насељу Ардија уклањају се мине са терена за изградњу 2.400 станова за припаднике Војске Србије. Објекти ће се градити на некадашњем војном полигону, који се налазио у самом центру Ниша.

Шеснаест деминера из фирме "Миленијум", мораће да у наредне две недеље провере око 80.000 квадрата простора. Насеље Ардија је у близини војног аеродрома, па се очекује да ту буде касетне муниције. Зато се користе и најсавременије машине.

"Нисмо имали проналске касетних бомби, до сада су радили на 50 центиметара дубине, након тога ћемо радити на 3 и 6 метара дубине, тако да ћемо видети", каже Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање.

Чишћење од касетних бомби је предуслов за археолошка истраживања, а затим и изградњу 2.400 станова за припаднике војске.

Насеље Ардија спајаће две велике нишке општине Црвени крст и Пантелеј и два велика булевара. Од центра града удаљено је мање од три километра.

"Оживећемо један део града, који је сада ван функције. У првој фази ће се градити 2000 станова и то ће бити прилика да 2.000 породица остане да живи у Нишу, а са друге стране имаћемо растерећење саобраћајног колапса током дана у граду", каже Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.

Станови за војску завршавају се и преко пута, у насељу "Стеван Синђелић". И ту ће деминери морати да ураде још једну контролу.

"Управо због тога нас очекује разминирање 5.200 квадрата, када се уклоне кранови, пошто су објекти у завршној фази, тако да врло брзо можемо да очекујемо завршетак 188 станова на тој локацији", рекоа је Душан Радивојевић, директор Канцеларије за локални економски развој.

У насељу Ардија станови ће се градити почетком наредне године. Ту ће бити измештена и највећа градска пијаца, главна аутобуска станица и изграђен тржни центар.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи