Читај ми!

Немачка и Србија потписале декларацију о стратешкој сарадњи у климатском деловању

Немачка и Србија су потписале декларацију о стратешкој сарадњи у климатском деловању. Тиме су две земље још једном потврдиле спремност да заједнички учествују у глобалној борби против климатских промена и да заједнички раде на стварању зелене, одрживе и ефикасне економије. Потпис подразумева и 309 милиона евра немачке помоћи.

Поред подршке зеленој економији Европе која се у овом тренутку суочава са бројним изазовима као што је енергетска криза, споразум је значајан и за наш реформски пут. Очекује се да годишњи извештај о напретку Србије на европском путу буде позитиван, јер је последњих месеци интензивиран рад у области владавине права и да би могао да буде отворен и кластер четири.

"У којим областима ће нас Немачака посебно подржати, а то су области из кластера 4 – енергетика, транспорт, заштита животне средине, климатске промене, дигитализација и трансевропске мреже", рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције.

"Важан део овог зеленог споразума је примена зеленог плана кроз праведну транзицију. Људи морају да виде да се не ради само о уштеди угљен диоксида, већ да су у питању животи и за то сви морамо да се боримо", истакла је Марија Флахсбарт, државна секретарка у немачком министарству за економску сарадњу.

Након деценија небриге и неулагања у заштиту животне средине и енергетску транзиције, Влада је као основне циљеве поставила унапређење квалитета ваздуха, управљање чврстим отпадом кроз отварање санитарних и регионалних депонија и рециклажних центара и управљање отпадним водама.

"То су и највеће инвестиције које ми имамо као Влада Републике Србије у овом тренутку, а довољно о томе колике су потребе говори и податак да је процењено да је потребно укупно улагање од шест милијарди евра само у постројење за пречишћавање отпадних вода", навела је Ана Брнабић, председница Владе Србије.

Немачка је са две милијарде евра до сада највећи појединачни билатерални донатор и један од највећих појединачних инвеститора са 400 немачких компанија које запошљавају 70.000 људи.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи