Читај ми!

Књига солидарности РТС-а опрема школске библиотеке 49 година

Најстарија програмска акције Радио-телевизије Србије, тачније Радио Београда, "Књига солидарности" данас пуни 49 година од почетка деловања.

Деценијама слушаоци и гледаоци радија и телевизије донатори су акције "Књига солидарности" која за циљ има опремање школа и школских бибилотека широм наше земље. Од оснивања 6. октобра 1972. године "Књига солидарности" је јединствена активност наше медијске куће која има хуманиратну, културну и просветитељску мисију и стиже свуда тамо где се говори, чита и пише на српском језику.

Током протекле школске године, која је обележена актуелном епидемиолошком ситуацијом, тим који реализује Акцију на челу са уредником Михаилом Шћепановићем опремио је 3 библиотеке у школама у Србији и новоосновани центар за Децу оболелу од рака у сарадњи са НУРДОР-ом на Фрушкој гори у сарадњи са Тамаром у акцији. Уручено је преко 1500 књига.

Ове школске године у плану су акције посвећене школама у мањим сеоским срединама и са мањим бројем ученика имајући у виду тренутну ситуацију везану за Ковид. Број акција такође је и овог пута условљен епидемилошком ситуацијом у земљи.

Учешће у програмима "Књига солидарности" за ових готово пет деценија узели су најугледнија имена из свих области културног, просветног и уметничког стваралаштва. Захваљујући нашим слушаоцима, гледаоцима и читаоцима и РТС Издаваштву сакупљено је и подељено је око три милиона књига, али и много школског прибора, техничких помала и спортских реквизита, које су даривали бројни грађани, али и издавачи, институције, библиотеке, школе и организације.

Захваљујући свима њима до сада је основано (или допуњено) 1500 варошких, сеоских и школских библиотека и отворено 37 књижница у Француској, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Мађарској и Румунији.

Обновљене су и допуњене библиотеке у српским манастирима: Студеница, Милешева, Ђурђеви ступови, Бањска, Каленић, Куманица и Липањ, а више од 2000 одабраних наслова стигло је у Хиландар и његов метох Каково.

"Књига солидарности" је награђена Златним и Сребрним дукатом Вукове задужбине, плакетом "Подвиг године" Вечерњих новости и многим другим признањима, чију круну представља Вукова награда Културно-просветне заједнице Србије. Уредник Михаило Шћепановић награђне је златном значком КПЗ Србије.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи