Читај ми!

И студенти који нису на Војној академији могу да раде у Војсци – како до стипендије и посла

И студенти који нису на Војној академији могу да раде у Војсци. Отворен је Конкурс за студентске стипендије које додељује Министарство одбране Републике Србије. Пуковник Бојан Павковић са Војнотехничког института каже за РТС да ове године расписују конкурс за 27 места за Војнотехнички институт за 19 студената мастер академских студија – 16 машинских инжењера, три хемијска инжењера, као и за осам студената основних студија – треће и четврте године електротехничког и рачунарског инжењерства.

Пуковник Бојан Павковић са Војнотехничког института каже да је ово већ трећа година да Министарство одбране расписује конкурс за студентске стипнедије.

"Они студенти који су били у првом кругу стипендија већ су почели да раде у Војнотехничком институту, има их девет и ми смо јако задовољни како су се снашли. Мислим да су и они јако задовољни целим тим искуством – стипендијама и послом", додаје Павковић.

Министарство одбране ове године расписује конкурс за 27 места за Војнотехнички институт, од тога 19 студената мастер академских студија – 16 машинских инжењера, три хемијска инжењера, као и за осам студената основних студија – треће и четврте године електротехничког и рачунарског инжењерства.

"Поред ових 27 стипендија које се додељују за Војнотехнички институт, једна од њих је за ТРЗ Кргујевац, има још 17 стипендија које се додељују за запослење у оквиру Војске Србије у местима службовања које није Београд", рекао је Павковић и додао да су све те информације доступне на сату Министарства одбране.

Указао је да што се тиче стипендија за Војнотехнички институт долазе у обзир Машински факултет у Београду, као и факултет у Крагујевцу – модули су системи наоружања, војно-индустријско инжењерство, ваздухопловство и производно машинство.

Што се тиче електротехничких и рачунарских факултета различити су модули – од основне електронике до рачунарства.

Навео је да за студенте максер академских студија стипендије износе 50.000 динара месечно, за студенте треће године основних студија 30.000, а за студенте четврте године 40.000 динара месечно.

"Просек је битан зато што за стипендије могу да конкуришу само они студнети који имају просек преко 7,5 остварен на досадашњим студијама и да су то све студенти који су на државним факултетима и да до сада нису изгубили ниједну годину и да су дали све испите из претходне године", објаснио је Павковић.

На питање да ли су задовољни они стипендисти који су већ добили посао, Павковић каже да су они већ на пројектима у Војнотехничком институту.

"У Војнотехничком институту је тренутно велики број истраживачко-развојних пројеката у области наоружања и војне опреме и свако од њих је добио изузетно интересантан посао у струци који је прилично јединствен у овим просторима и мислим да су задовољни оним што раде и како могу даље да напредују", нагласио је Павковић.

Указао је и да након завршеног факултета и процеса стипендирања свако је у обавези да ради дупло време од онога колико је трајала стипендија.

"Свакога чека аутоматски посао у Војнотехничком институти или другим јединицама Војске Србије", поручује Павковић.

Конкрус је отворен до 29. октобра, а све информације које су потребне за аплицирање налазе се на сајту Министарства одбране.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи