Читај ми!

Дачић: Отворени Балкан није заслужио оспоравања

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао је данас учеснике Београдског економског форума да подрже споразум "Отворени Балкан" који подразумева повезивање региона.

"Тражимо вашу подршку зато што и овај пројекат доживљава критике и оспоравања иако то није заслужио", рекао је Дачић на скупу говорећи о регионалним интеграцијама у којима Србија учествује.

Додао је да је природа "Отвореног Балкана" економска, подсетивши да су споразум потписали председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и Северне Македоније Зоран Заев.

Дачић је подсетио и да се споразумом укидају непотребне и штетне баријере.

"Још док сам био министар унутрашњих послова сам сматрао да је несхватљвио да неко, примера ради, дође из Финске или Литваније само са личном картом, а да ми који смо живели у истој држави и најближи смо имамо разне баријере. Док не дођемо до шенгена ЕУ можемо да нађемо начин да решавамо унутрашње баријере", рекао је Дачић.

Додао је да је у интересу свих тих земаља да буду економски јаче и да штите своје интересе.

На медијске спекулације које долазе од неименованих извора, да је ЕУ затворила врата Западном Балкану, Дачић каже да Србија не треба да се осврће на такве натписе већ да настави да ради на плану придруживања Унији.

"Надам се да ћемо данас на форуму чути и о односу Европске уније према Западном Балкану и о очекивањима уочи предсојећег самита у Словенији (Самит ЕУ-Западни Балкан)", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да је Србија прихватила промењену методологију проришења ЕУ уз уверење да се тај процес може учинити брзим и ефикаснијим.

У том смислу је поменуо промену Устава у области правосуђа, указујући да је тај процес при самом крају, будући да је одржан читав низ дискусија, јавног слушања и пленарних седница.

"Више сам него уверен да смо урадили велики посао уз максималну транспрантност и учешће свих чинилаца", рекао је Дачић и додао да ће на крају Србијa добити ефикаснији правосудни систем са већим степеном независности.

Дачић је навео и да је Србија у последњих годину и по дана мобилисала све ресурсе да одговори на здравствену кризу, али и економску, те да је једна од ретких држава која је успела да очува стабилност, радна места и чак наставила да бележи раст.

То је, каже, било могуће зато што је водила одговорну фискалну и финансијску политику што јој је, истакао је Дачић, обезбедило и међународно поштовање.

Дачић је подсетио да највиши званичници из целог света указују на економски успех Србије, наводећи да то није ласкање, већ чињеница, свидело се то некима или не.

"То смо чули и од Ангеле Меркел и Урсуле фон дер Лајен које су у сусретима са председником Вучићем имале само речи хвале за то како изгледа Србија, како спроводи реформе и какве планове има за будућност", рекао је Дачић.

Шмит: Подршка иницијативи Отворени Балкан

Високи представник међународне заједнице у БиХ Kристијан Шмит подржао је данас, на отварању 21. Београдског економског форума, иницијативу Отворени Балкан и поручио да није битно да ли је то, како је чуо да поједини кажу у региону, иницијатива коју су направили Срби односно председник Србије Александра Вучића, већ које економске користи може да донесе.

"Чуо сам неке људе како говоре да је иницијатива Отворени Балкан нешто што су Срби направили. Није питање овде, ко је шта учинио, већ шта може да се искористи као економска предност", поручио је Шмит.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се