Читај ми!

Звуци "Марша на Дрину" из Бркине спомен-куће, шта још може да се сазна о Гвозденом пуку

На брду Кременица код Лазаревца где су после сто година мештани подигли спомен обележје комаданту "Гвозденог пука" Миливоју Стојановићу Брки, завршена је и меморијална кућа. Све је више посетилаца и заинтересованих за Колубарску битку.

Командант "Гвозденог пука" Миливоје Стојановић Брка, на Кременици је погинуо 4. децембра 1914. године предводећи јуриш у борби против Аустроугара. Мештани овог краја пре две године су му подигли спомен обележје, а сада и меморијалну кућу.

"Наш мештанин је поклонио овај вајат. Други мештанин је поклонио посед земље и онда смо кренули да добровољно скупљамо новац. Кренули смо у изградњу овога. За годину дана ово је урађено што се види", каже Миле Платанић, председник Одбора ратника.

Крај спомен-обележја засађен је храст, као запис, а у спомен-кући су експонати који сведоче о тешким борбама на Кременици током Колубарске битке.

Војислав Николић, иницијатор изградње спомен комплекса каже да сви експонати који се налазе у меморијалној кући су са ових простора.

"Пушке смо обично налазили у рововима који су још свежи, после више од сто година. Они су дубоки по метар, метар и нешто. А ово остало ситније је прикупљено приликом орања, ископавања - проналажено. Учествовало је цело село. Има тога још, али не може да стане у меморијалну кућу", каже Николић.

Експонати ће у спомен-кући бити видљивији кад стигне струја, а слушаће се овде и чувени "Марш на Дрину" који је наш композитор Станислав Бинички посветио Миливоју Стојановићу Брки јер га је инспирисао славним војевањем на Церу.

"Мени је драго што се окупља велики број деце, младе популације која препознаје историју нашу. Општина нам је обећала изградњу пута, асфалтирање и довођење електричне енергије", каже Владан Јовичић, члан Одбора ратника.

Сложни и поносни мештани желе да на Кременицу долазе и ђачке екскурзије, да се деца непосредно упознају са поприштем Колубарске битке.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи