Димитрију Боарову награда "Југ Гризељ"

Новинару и публицисти Димитрију Боарову уручена је награда "Југ Гризељ" за 2008. годину која се додељује за највиша достигнућа у истраживачком новинарству.

Димитрију Боарову данас је, на свечаности у Медија центру, уручена награда "Југ Гризељ" за 2008. годину.

После доделе награде, Боаров је рекао да је поносан што је 40 година опстао у новинарству пре свега као "новинарски радник у неписменој и суровој средини у којој се лакше опрашта лоповима и криминалцима него доносиоцима лоших вести и људима који другачије мисле".

Бораов је рекао да је лично познавао и ценио Југа Гризеља кога је упознао 1972. године у листу "Економска политика".

"Ведар, знатижељан и пун енергије вабио ме за савезника у свом ставу. Са наградом 'Југ Гризељ' улазим у круг доиста добрих новинара који су је добили пре мене... Напокон сам запао у добро друштво", рекао је Боаров.

Председник жирија за доделу награде "Југ Гризељ" Велимир Ћургуз Казимир рекао је да се Боаров годинама бави економским темама и да је у прошлој години објавио 30 аналитичких чланака, "рационалних аларма на тему онога што долази" пре свега у листу "Данас" и недељнику "Време".

Према његовим речима, година ће се много више памтити по економској кризи него по изјавама политичара.

Ћургуз Казимир је рекао да Бораов пише о "ономе што је нестало као економска вредност" и о "чудовиштима која се хране нашим страхом, предрасудама, а пре свега незнањем".

Подсетио је да је Боаров у новинарству од 1968. године, а професионалну каријеру почео је 1971. године у недељнику "Економска политика".

Димитрије Боаров је од 1974. до 1979. године ради у информативно политичкој редакцији у Телевизији Нови Сад, један је од 10 оснивача недељника "Време" покренутог 1990. године, а тренутно ради као виши предавач на одсеку за медијске студије на Филозофском факултету у Новом Саду.

Чланови жирија били су и Живорад Ковачевић, Антонела Риха, Филип Шварм и Елена Крстановић.

Награду "Југ Гризељ" од 1991. године додељује истоимени фонд који су основали пријатељи, колеге и породица Југа Гризеља.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 18. феб 2009, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke

gospodin Boarov je jedan od najboljih ekonomskih novinara kod nas, sve cestitke