Читај ми!

Где сунце грли Бачку, по чему је специфично село Таванкут

Према последњем попису становништва, у Србији живи више од 57.000 Хрвата, највише у Војводини где их је око 47.000. У Србији постоји педесетак хрватских културно-уметничких друштава међу којима је и Хрватско културно-просвјетно друштво "Матија Губец" из Таванкута које слави 75 година постојања.

Чланови фолклорне, тамбурашке и драмске групе Друштва и секције у којој се израђују предмети од сламе негују културу и традицију Хрвата који живе у Србији. Дела сламарки тог краја изложена су у јединственој "Галерија сламе" у Таванкуту, који је 2014. био и домаћин Светског конгреса израде предмета од сламе.

"Од кад знам за себе сламарство је постојало. Обучавамо млађу генерацију како у школи тако и овде у ‘Губецу’ постоје секције где се скупљамо у Суботици и овде у Таванкуту и преносимо знање једна другој", каже Бранка Вујић.

Тај део Бачке је и један од значајнијих произвођача воћа у земљи. У част те титуле, сваке године организују "Таванкутски фестивал воћа". Осим јабука, мештани узгајају и аутохтоне сорте винове лозе.

"Једна од њих је кевединка друга је лиза, и има црних сорти мерло и каберне. Таванкутско вино је веома специфично јер се гаји с писка", објашњава Марин Скендеровић.

Романтичност салаша из Бачке опевана је у бројним песмама, а како се у њима заиста некада живело, осим на таванкутском етно-салашу "Балжевић", може је видети и на салашу "Орлушков".

"Саграђен је 1900. године, а 2001. године је заштићен као културни споменик. То је један од два салашарска објекта, споменика на територији Суботице који носе овакву заштиту", истиче Ладислав Сукновић.

У оквиру пројекта "Богатство различитости" село је добило признаје за резултате у унапређењу сеоског туризма.

"Оно што смо ми омогућили нашим туристима и нашим гостима да и они уживају у салашком амбијенту да им припремамо, пробају наше специјалитете да виде како је изгледало у великом благданима код Хрвата и да виде, осете салашарски амбијент, угођај и све што је било атрактивно", каже Сукновић.

Таванкут има око четири хиљаде становника. У том месту, за које његови житељи кажу да баш ту "Сунце грли Бачку", поред припадника хрватске нације, живе и Буњевци, Срби, Мађари.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи