Читај ми!

Почеле техничке пробе грејних система – колико топлана је тражило поскупљење грејања

Даљински системи су од данас у режиму техничких проба које ће углавном бити хладне. Из топлана позивају грађане да ових дана пријаве само цурење радијатора како би се те мањкавости отклониле до 15. октобра када званично почиње грејање. Из Удружења топлана Србије поручују: све топлане су спремне за грејну сезону у коју углавном улазе са старим ценама грејања.

Први октобарски дан у Новом Саду је већ загрејао радијаторе. И остале топлане обављају последње провере и саветују грађанима шта да рекламирају током такозваних функционалних хладних проба грејних система.

"Да обрате пажњу на своје унутрашње инсталације, на евентуална цурења и да пријаве нашем кол центру ту врсту рекламација на познати број телефона 011/2093100. Имамо довољно екипа које ће изаћи на терен и отклонити сваки евентуални недостак", каже Зоран Спасеновски, директор производње у "Београдским електранама".

"Ви наравно знате да ћемо грејати у режиму како временска прогноза буде налагала", додаје Зденка Јокић, директорка ЈКП "Грејање" Панчево.

Од 60 топлана само је седам тражило поскупљење грејања, а сомборска топлана је поднела захтев за појефтињење. О промени цене одлучују локалне самоуправе као њихови оснивачи. Топлане за грејање потражују 28 милијарди динара, од чега је дуг грађана 18 милијарди.

"Наравно да финансијска дисциплина и поправљање финансијске ситуације нужно и мора утицати на квалитет грејне сезоне. Али оно што охрабрује је да су даљински системи који су годинама дуговали неколико месеци пре измирили своје обавезе", наводи Дејан Стојановић, директор Удружења топлана Србије.

Осамдесет одсто даљинских система за грејање користи гас. Из Министарства енергетике поручују: обезбеђено је довољно свих енергената и без обзира на несташице и високе цене гаса у Европи, снабдевање наше земље тим енергентом је стабилно.

"Треба напоменути да је подземно складиште 'Банатски двор' снабдевено довољним количинама природног гаса како би се безбедно ушло у престојећу сезону", наглашава Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике.

Како би се ублажило загађење, најављено је да ће у наредне две, три године све топлане затворити преостала постројења на угаљ и мазут и прећи на грејање гасом и биомасом.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво