Читај ми!

Преминуо Иван Тасовац

Директор Београдске филхармоније Иван Тасовац (55) изненада је преминуо након што му је позлило, потврђено је РТС-у.

Директор Београдске филхармоније преминуо је вечерас у свом дому у Београду. Екипа Хитне помоћи је покушала реанимацију.

Иван Тасовац је рођен је 1966. године у Београду. Дипломирао је и магистрирао клавир на Конзерваторијуму „Петар Иљич Чајковски“ у Москви, у класи професора Сергеја Дорењског. У дванаестој години дебитовао је као пијаниста са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније.

Током професионалне пијанистичке каријере наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији, бившим југословенским републикама и другим земљама.

Био је директор Београдске филхармоније од марта 2001. до септембра 2013. године.

У том периоду реконструисана је зграда Београдске филхармоније, обновљени су инструменти у великом делу оркестра, оркестар је подмлађен, ангажовани су најквалитетнији музичари који су се вратили са школовања у иностранству и др.

Током његовог мандата, знатно је унапређена институционална и регионална сарадња. Поред запажених међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу, на јесен 2014. године, реализована је прва турнеја у историји Београдске филхармоније у САД.

Београдска филхармонија под његовим вођством дочекала је 90. рођендан, који је, иако без сопствене концертне дворане, прославила великим концертом у сали Kоларчеве задужбине.

Рад Филхармоније обележила су бројна гостовања великих светских имена. Остале су запамћене и бројне промотивне кампање, попут оне под слоганом „Хвала што не долазите“, као и расписивање тендера за избор диригента Филхармоније.  

Покренуо је Фондацију Београдске филхармоније „Зубин Мехта“ 2004. године, која се сматра зачетником и главним промотером модела финансирања културе кроз сарадњу приватног и државног сектора у Србији. Реализацији бројних циљева и пројеката ове фондације доприноси и Фондација „Амерички пријатељи Београдске филхармоније“, основана 2012. године у Њујорку.

Као признање за допринос култури у Србији, које је показао предводећи Београдску филхармонију, био је позван да буде један од главних говорника на дебати „Однос културе и економског развоја“, која је у седишту Уједињених нација у Њујорку одржана у јуну 2013. године.

На позицији министра културе и информисања Републике Србије налазио се од септембра 2013. до августа 2016. године.

Влада Републике Србије поново је именовала Тасовца за директора Београдске филхармоније, 24. јануара 2017. године.

Тасовац је био и члан жирија међународних конкурса, водио је мајсторске курсеве пијанизма у Италији, Русији и бившој Југославији.

Добитник је награда "Disrupton" за 2004. годину, коју додељује представништво адвертајзинг мреже TBWA онима који раде другачије од уобичајеног, мењају правила и разбијају устаљене каноне; добитник је повеље „Буди добар и покажи то другима“ коју додељује Пословна школа за односе се јавношћу за у периоду јул–децембар 2004. године и добитник је годишње награде за 2005. годину, коју додељује „Самсунг“. Добитник је награде „Допринос године Европи 2009“. Недељник Време га је изабрао за личност 2011. године.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво