Реакције на избор патријарха

Новоизабрани патријарх СПЦ владика Иринеј нишки склон дијалогу са другим верским заједницама, достојан наследник патријарха Павла, познаје друштвену стварност, а његов однос са властима је коректан, наводи се у реакцијама поводом избора.

Новоизабрани српски патријарх Иринеј нишки је одговоран, трезвен и веома речит човек, разумљив за широке народне масе, скроман и, као такав, прави наследник патријарха Павла, рекао је професор Богословског факултета у пензији Димитрије Калезић.

Избор владике Иринеја је "права ствар", сматра Калезић, истичући да је владика нишки изразито логичан, писмен и речит човек, а његов наступ биће потпуно прихватљив за народ.

Реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић честитао је избор Иринеја нишког за патријарха Српске православне цркве, са уверењем да ће наставити добру сарадњу са свим црквама и верским заједницама у Србији.

"Oчекујем да ће он у овом тренутку, доста деликатном уопште за овај простор, на најбољи могући начин водити цркву", рекао је Зилкић.

Реис је истако да види добре односе СПЦ са Исламском заједницом. "Убеђен сам да ћемо наставити добру сарадњу коју смо имали и надам се да ће имати потпуну подршку свих оних који су га изабрали", поручио је Зилкић.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић честитао је Иринеју нишком, Српској православој цркви, свештенству и верницима избор 45. патријарха.

Зукорлић сматра да је нови патријарх у предности јер није био међу помињаним кандидатима и да представља некога ко може да обједини сва сремљења унутар СПЦ.

"Пред новим патријархом су бројни изазови. Мислим да ће бити јако важно да нови поглавар СПЦ нађе праву меру односа са државом, односа са осталим црквама и верским заједницама", рекао је Зукорлић.

Избор Иринеја добро решење

Верски аналитичар Живица Туцић изјавио је да је добро што је поглавар СПЦ брзо изабран. Туцић је истакао да je новоизабрани патријах умерен, образован, смирен и човек дијалога у цркви и друштву. Његов избор је веома добро решење за СПЦ.

"Колико ми је познато, он је изузетно отворен за екуменски дијалог и према свим сегментима нашег друштва, према држави и свим друштвеним институцијама, он има један отворен и реалан однос. Патријах Иринеј добро познаје друштвену стварност и његов однос према властима је коректан", истако је Туцић.

Иако сматран традиционалистом, новоизабрани патријарх Српске православне цркве склон је дијалогу са осталим верским заједницама, оценила је социолог религије Данијела Гавриловић.

"Чини ми се да је Иринеј дипломата. Његов избор је добар за начин обележавања јубилеја Миланског едикта 2013. године. Тај догађај може бити добар повод за дијалог хришћанских заједница", рекла је Гавриловић.

Гаранција да ће СПЦ следити Христова начела

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је да досадашњи рад новог патријарха СПЦ Иринеја и његове духовне врлине предстваљају гаранцију да ће црква следити Хирстова начела љубави, саборности и братства међу људима и народима.

"У избору има и доста и судбинске симболике - круна патријарха српског на глави је епископа нишког, а баш у Нишу родио се император Константин, римски цар који је пригрлио Исуса Христа и придружио се дотада прогоњеном и прогоњенима у његовом царству", рекао је Драшковић.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је да ће поштовати сваку одлуку Архијерејског Сабора Српске православне цркве и будућег српског патријарха иако, као и сваки други грађанин, има мишљење о томе ко би требало да буде нови поглавар СПЦ.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(субота, 23. јан 2010, 18:33) - Nikola Miletic [нерегистровани]

komentar

Dobro je da je na prijesto dosao ovkav covjek u ovakva vremena a po milosti Gospodnjoj.Citirao bih poslanicu Efescima *Obucite se u novoga covjeka,sazidanoga po BOGU u pravednosti i svetlosti istine*

(субота, 23. јан 2010, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

И ја се ограђујем од Томислава Николића

Могло се очекивати да господин Николић изјави овако нешто. Срамотно је да се позива на грађане Србије. Ко је он да ту има неко своје мишљење? Ограђујем се од господина Томислава Николића и њему сличних. Зна се како се бира Српски Патријарх, и хвала Богу да је онемогућен утицај на избор са било које стране, а посебно од политичара. Да је могуће да се утиче на избор Патријарха сигурно би нас господин Николић "обрадовао" са неким својим предлогом. Боље му је да ћути.

(субота, 23. јан 2010, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Одговор ...

Ниси у праву. Врло је неумесно да један политичар или било који други грађанин, у ситуацији када по правилима Српске Православне Цркве кандидате предлажу владике и уз призив Духа Светога неко од угледних монаха извлачи из Јеванђеља коверту са именом новог патријарха између три најугледнија кандидата - да сада било ко има своје мишљење. Ко се међусобно најбоље познаје него владике у Светом Архијерејском синоду Српске Православне Цркве. Неће ваљда Николић или било ко други да сумња у тројицу кандидата који су имали више од 50% подршке других владика. Ако владике препусте Божјој вољи и Духу Светом да одлучи шта је најбоље за Србију и Српски народ, шта ту има ко да има своје мишљење, и да нам прича о томе. Овај начин нам је претходно Божјом вољом и Духом Светим дао Патријарха Павла; што је најбољи доказ да овај начин избора Патријарха јесте најбољи.
Нормално за верника је да носи свој крст и поштује Вољу Божју. Владике предлажу тројицу најбољих кандидата, и они узвикују на крају хиротонисања, узвикујући аксиос или достојан!!! Дух Свети је изабрао од тројице одличних кандидата као владика најбољег по Божјој промисли за Српског Патријарха. Неће ваљда Николић или било ко други узвикивати аксиос, односно достојан - или недостојан. Свако треба да носи свој крст, на спасење своје душе и тела, и да гледа своја посла, и да живи по Христовој речи. Николић би могао да се угледа на избор за српског патријарха, јер кандидати постају само они који имају више од 50 % подршке. Може то помоћи и свима нама другима, да схватимо да нико није сам на свету, и да је добро да има увек натполовичну подршку у својој средини.

(субота, 23. јан 2010, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

zivio patrijah

da nam dragi gospod bog pozivi naseg dragog patrijah puno godina u zdarvlju i sreci i zivio nam srpski patrijah

(субота, 23. јан 2010, 13:38) - Немања [нерегистровани]

Немој извртати нечије мишљење

Човек је добро рекао, као верник а не као политичар има своје мишљење ко би требао да буде будући патријарх јер то је нормално за сваког верника. Зато на крају хиротонисања, верници треба да дају дозволу, узвикујући аксиос или достојан!!!

(субота, 23. јан 2010, 13:30) - Milos [нерегистровани]

apostolski zreb

Patrijarh Pavle je dobio dostojnog naslednika, skroman, obrazovan i posvecen Hristu.

(субота, 23. јан 2010, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

Nikolić?

U ovom velikom trenutku ne treba ni obraćati pažnju na takve. Irinej je jako skroman i uman čovek. U krajnjoj liniji, bog je odlučio. Ovoga puta političari nisu mogli da postave nekog svoga ucenom, podmićivanjem. Trebalo bi konačno da nauče da su neke stvari i izbori sveti i da nisu oni ti koji su bogom dani već da su samo ćate u službi ovog naroda koji ih plaća i to debelo. Novom srpskom patrijarhu Irineju želimo dug život.

(субота, 23. јан 2010, 08:31) - sinisa [нерегистровани]

Boogu hvala

....ja sam katolik ali braca smo po veri.Danas SRBIJA ima predsednika Tadica i Patrijarha Irineja,to je blago koje garantuje sigurnu buducnost za sve nas koji volimo svoju OTADZBINU.

(субота, 23. јан 2010, 08:17) - anonymous [нерегистровани]

ima nade

Ja sam od srca obradovana izborom patrijarha. Njegovo poreklo i nacin zivota meni je bio presudno da pozelim da bas on bude ustolicen i njegov izbor daje nadu da nije sve politika i korupcija. Bog nas je imao u vidu

(субота, 23. јан 2010, 06:59) - anonymous [нерегистровани]

Hriscani

Hriscanski jezik treba da se ujedini,hriscanima je krst svetinja to je ono sto je zajednicko vredno. Mozemo biti ujedinjeni ali ne po cenu utapanja pravoslavne vere u drugu hriscansku crkvu. Stradala je pravoslavna crkva (narod) mnogo od druge hriscanske kroz istoriju i niko nije pustio suzu za tim zrtvama. Neka bog pomogne novom patrijarhu da pronadje put razumevanja medju pravoslavnom i katolickom verom ali neka mu bog takodje pomogne i da snage da sa ponosom stoji ispred svoga naroda. Neka nam pozivi novi patrijarh i neka mudro vodi veru pravoslavnu i nas Srpski narod.