Реакције на избор патријарха

Новоизабрани патријарх СПЦ владика Иринеј нишки склон дијалогу са другим верским заједницама, достојан наследник патријарха Павла, познаје друштвену стварност, а његов однос са властима је коректан, наводи се у реакцијама поводом избора.

Новоизабрани српски патријарх Иринеј нишки је одговоран, трезвен и веома речит човек, разумљив за широке народне масе, скроман и, као такав, прави наследник патријарха Павла, рекао је професор Богословског факултета у пензији Димитрије Калезић.

Избор владике Иринеја је "права ствар", сматра Калезић, истичући да је владика нишки изразито логичан, писмен и речит човек, а његов наступ биће потпуно прихватљив за народ.

Реис ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић честитао је избор Иринеја нишког за патријарха Српске православне цркве, са уверењем да ће наставити добру сарадњу са свим црквама и верским заједницама у Србији.

"Oчекујем да ће он у овом тренутку, доста деликатном уопште за овај простор, на најбољи могући начин водити цркву", рекао је Зилкић.

Реис је истако да види добре односе СПЦ са Исламском заједницом. "Убеђен сам да ћемо наставити добру сарадњу коју смо имали и надам се да ће имати потпуну подршку свих оних који су га изабрали", поручио је Зилкић.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић честитао је Иринеју нишком, Српској православој цркви, свештенству и верницима избор 45. патријарха.

Зукорлић сматра да је нови патријарх у предности јер није био међу помињаним кандидатима и да представља некога ко може да обједини сва сремљења унутар СПЦ.

"Пред новим патријархом су бројни изазови. Мислим да ће бити јако важно да нови поглавар СПЦ нађе праву меру односа са државом, односа са осталим црквама и верским заједницама", рекао је Зукорлић.

Избор Иринеја добро решење

Верски аналитичар Живица Туцић изјавио је да је добро што је поглавар СПЦ брзо изабран. Туцић је истакао да je новоизабрани патријах умерен, образован, смирен и човек дијалога у цркви и друштву. Његов избор је веома добро решење за СПЦ.

"Колико ми је познато, он је изузетно отворен за екуменски дијалог и према свим сегментима нашег друштва, према држави и свим друштвеним институцијама, он има један отворен и реалан однос. Патријах Иринеј добро познаје друштвену стварност и његов однос према властима је коректан", истако је Туцић.

Иако сматран традиционалистом, новоизабрани патријарх Српске православне цркве склон је дијалогу са осталим верским заједницама, оценила је социолог религије Данијела Гавриловић.

"Чини ми се да је Иринеј дипломата. Његов избор је добар за начин обележавања јубилеја Миланског едикта 2013. године. Тај догађај може бити добар повод за дијалог хришћанских заједница", рекла је Гавриловић.

Гаранција да ће СПЦ следити Христова начела

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић оценио је да досадашњи рад новог патријарха СПЦ Иринеја и његове духовне врлине предстваљају гаранцију да ће црква следити Хирстова начела љубави, саборности и братства међу људима и народима.

"У избору има и доста и судбинске симболике - круна патријарха српског на глави је епископа нишког, а баш у Нишу родио се император Константин, римски цар који је пригрлио Исуса Христа и придружио се дотада прогоњеном и прогоњенима у његовом царству", рекао је Драшковић.

Председник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је да ће поштовати сваку одлуку Архијерејског Сабора Српске православне цркве и будућег српског патријарха иако, као и сваки други грађанин, има мишљење о томе ко би требало да буде нови поглавар СПЦ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво