Читај ми!

Зашто бацамо храну док људи гладују – како им помоћи

Међународни је Дан подизања свести о бацању хране. О том проблему и потреби да се повећа солидарност и помогне онима којима је помоћ најпотребнија, своје уметничке визије представило је пет младих ликовних уметника.

Кампања "Спасимо храну, спасимо хуманост" ушла је у трећу фазу која ће садржати више акција донирања хране током октобра, с акцентом на 9. октобар, када се обележава Национални дан давања.

"Ми увек људе пoзивамо да донирају суву храну, конзервирану храну, јер то је нешто што може да се искористи. Такође, то је нешто што нам остане пред истеком рока трајања, нешто што нисмо отворили, искористили, свако има неку намирницу коју би могао да донира, наменски да купи, наравно, али оно што је такође лепо, укључују нам се и ресторани, укључују нам се велике компаније које се баве прехрамбеном индустријом, или ланци супермаркета и они донирају храну", рекла је Марија Батиница из Фондације "Ана и Владе Дивац".

Јована Бојић, Алекса Мишковић, Владимир Нецков, Јелена Јањић и Милица Церовац су обећавајући таленти са Факултета примењених уметности у класи професора Мирослава Лазовића, чија ће дела, на којима су почели да раде, бити изложена јавности током обележавања Националног дана давања 9. октобра и кроз аукцијску продају биће прикупљена средства за помоћ најугроженијима.

"Ову тему смо представили, свако од мојих колега на свој начин, имали смо одређене радове који су више као нека врста графичког дизајна, а неки су баш ликовни. Покушавали смо да на неким радовима радимо интервенције на већ познате уметничке радове из историје уметности тако што смо на њих аплицирали храну. Имамо Дискоболоса, његову скулптуру, на коју смо аплицирали пицу коју он баца и тако алудирали на људе који бахато бацају храну", каже студент Алекса Мишковић.

У оквиру кампање "Спасимо храну, спасимо хуманост", почетком септембра је почела акција прикупљања новчаних средстава, а почев од ове недеље доступан је и СМС број 4540 за све грађане који буду желели да донирају.

Свака СМС порука се наплаћује 100 динара укључујући ПДВ, док ће све новчане донације које буду прикупљене кроз ову иницијативу бити преусмерене на донирање основних животних намирница угроженим грађанима у најнеразвијенијим деловима наше земље.

Седам одсто становништва у Србији живи на граници апсолутног сиромаштва, односно готово пола милиона људи док се, према проценама, у Србији дневно баца два милиона килограма хране.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи