Читај ми!

Брнабић: Санирање депоније Винча на најмодернији начин

Санирање депоније у Винчи, што ради француско-јапански конзорцијум "Суез-Иточу", амбициозан је пројекат вредан 370 милиона евра којим се решава вишедеценијски проблем одлагања комуналног отпада у Београду, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијерка је након обиласка нове санитарне депоније, електране и рециклажног постројења за грађевински отпад у градској депонији Винча, казала да је изузетно срећна што се коначно решава проблем одлагања комуналног отпада, наводећи да се тиме показује одговоран приступ заштити животне средине, али и циркуларној економији и зеленој транзицији што је један од основних приоритета владе.

Брнабић је навела да Београд дневно генерише између 1.500 и 1.600 тона комуналног отпада који се таложио на депонији у Винчи због чега је, каже, Србија била једна од највећих загађивача.

Због те депоније, додала је, емитовано је више од пет милијарди кубних метара емисије метана у атмосферу.

Брнабић је навела да овај пројекат подразумева пет мањих пројеката и додала да је један затварање старе депоније и изградња нове санитарне депоније што је, каже, завршено.

Други пројекат је, према речима Брнабић, отварање депоније за одлагање грађевинског отпада што је завршено 18. августа, док је трећа компонента у оквиру великог пројекта изградња електране за спаљивање комуналног отпада која ће, најавила је, бити завршена у новембру следеће године.

"Тако ћемо већ од следеће грејне сезоне у Београду имати десет одсто од укупне топлотне енергије која ће долазити из отпада и пет одсто електричне енергије", рекла је Брнабић.

Додала је да је четврти пројекат изградња електране на депонијски гас, док се пети односи на пречишћавање отпадних вода са депоније.

"Читав систем ће на најмодернији начин санирати проблем који имамо 45 година. Нећемо више бити црна тачка европског континента", истакла је Брнабић и додала да у Европи постоје 492 оваква постројења што значи да је све у складу са најстриктнијим стандардима Европске уније.

Брнабић је нагласила да ће Србија први пут добити електричну и топлотну енергију из отпада.

Истакла је да се ради нова стратегија за управљање отпадом, навела да ће јавна расправа о томе трајати до 5. октобра и позвала све заинтересоване да у њој учествују.