Читај ми!

Петнаест година постојања докторских академских студија Медицинског факултета

Медицински факултет Универзитета у Београду обележио је петнаест година постојања докторских академских студија. Њихово увођење била је фундаментална промена у организацији докторских судија, коју је наметнуо развој науке, кажу професори. Поводом јубилеја одржана је промоција Дана студената докторских академских студија.

У протеклих петнаест година докторске академске студије је завршило 350 докторанада. А они имају и своју секцију.

"Наши главни циљеви су унапређење квалитета наставе на докторским студијама, унапређење односа између ментора и кандидата, да се време студирања и дужина трајања докторских студија што је могуће више скрати, а да се при томе повећа квалитет докторских дисертација", каже асистенткиња Горица Марић, председница Секције студената ДАС.

"Условима студија јако сам задовољна. Првенствено због те мултидисциплинарне сарадње, имала сам одличан однос и са ментором и са коментором, и мислим да смо постигли одличан резултат", додаје доц. Бојана Божић Цвијан.

Медицински факултет је међу првима у Европи добио ОРФЕУС акредитацију за организацију и извођење докторских академских студија из области медицине и биомедицинских наука у складу са европским стандардима.

"Бенефити су велики, зато што су са увођењем докторских студија уведени различити критеријуми, потпуно различити критеријуми за могућност завршетка докторских студија који су обухватали и публиковање оригиналног рада као предуслов да се докторска дисертација одбрани", објашњава академик Небојша Лалић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Јасна је и стратегија за будућност.

"Оно на чему се ради јесте да се докторске студије и клиничка специјализација комбинују. То је еквивалент такозваног лекар научник што је доста раширено у Америци, а почиње и на европским универзитетима да буде прихваћен концепт", истиче проф. Татјана Пекмезовић, продеканка Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Награђено је седморо најбољих докторанада. Професор Лазар Давидовић, који на деканску дужност ступа првог октобра, каже да је основни задатак да се задржи постојећи ниво докторских академских студија.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи