Читај ми!

"Ејџизму" треба стати на пут – старост је привилегија, а не разлог за дискриминацију

Сваки пети становник Србије има 65 и више година, што нас сврстава у земље са најстаријим становништвом. Према подацима Уједињених нација, половина старих у свету трпи неки облик дискриминације, а то је неретко и пут који води ка депресији и усамљености, речено је на међународној конференцији у Београду, уочи Међународног дана старих, 1. октобра.

Пре 52 године лекар Роберт Батлер увео је термин "ејџизам", како би означио стереотипе и предрасуде са којима се старији суочавају. Ипак, у недељи када се обележава њихов дан чује се да је старост привилегија а не разлог за дискриминацију.

"Истраживања показују да се 50 одсто старијих људи у свету осећа дискриминисано због година. У Србији је тај број између трећине и половине, што значи да се ради о глобалном проблему", изјавила је регионална директорка Популационог фонда УН.

Мишљења је и да је пандемија ковида 19 показала колико је положај старијих осетљив, те да су они били посебно погођени.

Уз оне који су тек дошли на свет, старији су најрањивија категорија.

"Кад год погледате старије људе, замислите да гледате себе у будућности. Имамо шансу да живимо себе у будућности, мењајући однос према најстаријем у друштву, покушавајући да изградимо нову врсту солидарности, генерацијског дијалога, уклањајући сваку врсту дискриминације", истакла је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

Повереници за заштиту равноправности најчешће се обраћају због дискриминације у државним установама, при остваривању права. И даље је више оних који о томе ћуте.

"Имали смо за време актуелне ванредне кризе, изазване ковидом 19 често непримерени говор, који није карактерисао само наш јавни простор већ је био и у читавој Европи, да ово није баук од вируса јер погађа само старије а, забога, коме су они потребни", сматра Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Расизам и антисемитизам обележили су 20. век, а овај протиче у знаку "ејџизма" – дискриминације старих. И томе треба стати на пут, сагласни су учесници конференције.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се