Читај ми!

Испуњена последња жеља генерала Ђорђа Стратимировића, почива у Сремским Карловцима

Уз највише војне почасти посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, пренети из Беча, похрањени су у Сремским Карловцима. Стратимировић је једна од најзначајнијих личности у историји Војводине и вођа српских добровољаца у многим биткама.

Тачно 113 година од његове смрти, последња жеља генерала Ђорђа Стратимировића коју је записао у мемоарима "Успомене", испунила се.

"Суза у очима породице Стратимировић јесте суза радосница, суза радости и поноса што се испунила заповест нашег вожда, свесрпског вожда Ђорђа Стратимировића да буде сахрањен у српским Сремским Карловцима", каже Иван Стратимировић, праунук Ђорђа Стратимировића.

Био је један од најобразованијих Срба свог времена, племићког порекла. Тражио је аутономију за Србе у оквиру Угарске, а почетак револуције 1848. године дочекао је на челу Српског покрета, као вођа побуњеника. Због храбрости у биткама добио је надимак "народни вожд".

Прва значајна битка у животу тада двадесетшестогодишњег генерала Стратимировића била је она против Мађара, 12. јуна 1848. године, када је заједно са српским добровољцима из Шајкашке, из Црне Горе и тадашње Кнежевине Србије извојевао победу против бројно надмоћнијих и опремљенијих Мађара и сачувао Сремске Карловце, али и Српску Војводину која је формирана на Мајској скупштини у Сремским Карловцима.

"Зато вожд Стратимировић и припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива и без којих ни наша садашњост не би била оваква каква јесте, јер је стварањем Српске Војводине 1848. године дефинитивно трасиран пут чија круна ће бити одлука и присаједињењу Краљевини Србији на Великој народној скупштини у Новом Саду 1918. године", поручио је Игор Мировић, председник Владе АП Војводине.

Ђорђе Стратимировић биће једна од три најзначајније личности на споменику "Апотеоза Српске Војводине" поред патријарха Јосифа Рајачића и првог војводе Српске Војводине Стевана Шупљикца који ће ускоро бити изграђен у Новом Саду.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи