Читај ми!

Самоубиства се дешавају на сваких 40 секунди, шта је код младих "окидач" за суицид

Око милион људи широм света годишње покуша самоубиство, а сваких 40 секунди неко себи одузме живот, показују подаци Светске здравствене организације. Стручњаци наводе да су главни узроци суицуда менталне болести и поремећаји понашања, док се у "окидаче" превасходно убрајају стресне ситуације у свакодневном животу с којима појединац није у стању да се носи. Са депресијом се суочавају и млади у Србији, а који су узроци и како им помоћи?

Завршити школовање, запослити се, обезбедити егзистенцију, основати породицу – приоритети су младих људи. А незапосленост и осећај личног незадовољства највећи проблеми. Формално образовање не припрема их за тржиште рада, показују истраживања.

"Према алтернативном извештају о положају младих у Србији за 2021. годину, евидентно је да половина младих жели да оде из Србије, има ту намеру или планира да то уради у неком моменту. Неки од разлога зашто то желе да ураде су достојанствени живот и виши животни стандард", каже Полина Чечина из Грађанских иницијатива.

Поред економске несигурности, забрињава и њихово ментално здравље.

"Млади људи често због тога што су млади, наилазе на разне видове дискриминације, било у процесу образовања, било у процесу проналажења посла, било да као равноправни грађани и грађанке партиципирају у друштву, тако да то може да допринесе да се осећају потцењено", навела је Ања Јокић из Кровне организација младих Србије.

Чак 45 одсто младих изјавило је да је константно забринуто због нечега.

Стручњаци наводе да је најважније научити младе људе да се носе са разним притисцима, оснажити их и подржати. Раним препознавањем оних који размишљају о суициду може се спречити трагичан исход.

"Ако видите да се неко променио у понашању, да се повукао, да све више у комуникацији говори да је уморан, да спомиње кривицу, да му је снижено самопоштовање, да себе види у лошем светлу, то су нека генерална места која се дају препознати, ако се гледамо међусобно", објашњава Миодраг Стојановић, специјалиста психијатрије.

Према подацима Светске здравствене организације, у земљама региона највећи број самоубистава почини се у Словенији, Хрватској и Србији, а најмање у БиХ и Албанији. У Србији у просеку годишње себи живот одузме око хиљаду људи, углавном у већим градовима, где су више изложени стресу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво