Читај ми!

Хуманитарна аукција за децу у Звечанској, прикупљено милион динара

За само десет дана, колико је трајала аукција под називом "Срце за децу из Звечанске", за 23 предмета српских олимпијаца који су се одрекли својих најдражих успомена са Олимпијских игара у Токију излицитирано је 936,050 динара, а остатак до милион динара обезбедила је Блиц фондација, наводи се у саопштењу.

Хуманитарна аукција "Срце за децу из Звечанске" ујединила је људе великог срца широм Србије и иностранства који су излицитирали 23 спортска арткла са Олимпијских игара у Токију, а наши врхунски спортисти Новак Ђоковић, Милица Мандић, Јована Прековић, Дамир Микец, Филип Филиповић, Бранислав Митровић, Зураби Датушавили, Дејан Мајсторовић и други, још једном су доказали прави олимпијски дух, одрекавши се својих личних успомена зарад среће малишана.

За само десет дана колико је трајала аукција под називом "Срце за децу из Звечанске" за 23 ариткла наших олимпијца који су се одрекли својих најдражих успомена, излицитирано је чак 936,050 динара, а да заокружимо до 1.000.000 побринула се Блиц фондација.

На игралишту Центра за заштиту деце, одојчади и омладине Звечанска 7, овог јутра представници Блиц фондације и Олимпијског комитета Србије срели су се са заједничком жељом - да усреће штићенике ове установе која броји 183 деце од 0 до 18 година, и покажу им да - нису заборављени.

Поштујући све прописане мере због пандемије коронавируса, директорка Рингиер Аxел Спрингера и Блиц фондације Јелена Дракулић Петровић уручила је дарове за најмлађе и слаткише за нешто старију децу, а потом заједно са председником ОКС Божидаром Маљковићем, предала чек од миллион динара сакупљених на лицитацији Зорану Милачићу, директору Центра за заштиту одојчади, деце и омладине.

"За 10 дана хуманитарне аукције Блиц фондације успели да смо да сакупимо милион динара за оне којима је помоћ најпотребнија.Нашим најмлађима родитељску љубав не можемо надоместити, али им можемо показати да мислимо на њих, да нису заборављени, да водимо рачуна о њима и да нису сами и зато овај милион одлази на побољшање услова у којима живе деца у Звечанској: 32 бебе, тридесеторо деце од три до 7 година и 90 дете школског узраста", навела је Дракулић Петровићева.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић је поручио да је мисија спорта  да спаја људе и да их инспирише да чине добра дела.

"Драго ми је што сам данас са свима вама и што је мисија Олимпијског комитета Србије и наших олимпијаца након Игара у Токију добила најлепши могући продужетак и постигла велики успех, што је најбитније. Хвала драгим пријатељима из Блиц фондације што су нас позвали да будемо део сјајне хуманитарне акције за наше малишане из Звечанске и хвала добрим људима који су лицитирали у добротворне сврхе и откупили опрему наших олимпијаца. У Токију смо постигли историјски успех по броју освојених медаља и сви донатори сада поседују један важан део спортске историје Србије у виду реквизита наших спортиста. Мисија спорта јесте да спаја људе и да их инспирише да чине добра дела, и драго ми је што смо сви заједно данас учинили једно такво дело", навео је Маљковић.

Директор Центра за заштиту деце, одојчади и омладине Звечанска, Зоран Милачић, захвалио је  Блиц фондацији и Олимпијском комитету Србије на организацији хуманитарне аукције за децу , као и свим спортистима, нашим олимпијцима, који су дајући своје спортске реквизите за аукцију, подржали ову акцију и омогућили прикупљање значајних средстава за децу из Звечанске.

"Желим да напоменем да ће се средства искористити за побољшање услова живота деце на смештају, посебно на обезбеђивању спортских справа и развоју спортских активности. Обезбеђена средства јесу значајна, али је још значајнија намера да се сазна у јавности да нека деца не могу живети у породицама и да им треба подршка не само запослених, већ шире јавности, како би лакше премостили све проблеме које носи живот ван породице. Посебно им је значајна подршка наших спортиста, њихових идола којима се диве", навео је Милачић.

Директор Звечанске подсетио је и на то да Центар за заштиту, одојчади, деце и омладине установа од општег друштвеног интереса са капацитетом од 528 места на седам различитих локација у Београду.

Установа има 11 радних јединица од којих се 10 баве организацијом заштите деце без родитељског старања. Тренутно у установи борави близу 400 деце и заштиту организују за све узрасте деце и младих од рођења до 26 година.

Третирају све проблеме која деца имају, ометеност у развоју, поремећај понашања, психотичне сметње, различите развојне сметње...

Поред домског сместаја, развијају и програме и сервисе подршке природној породици, превентивног карактера, како би спречили издвајање деце из природних породица, као што су породични сарадник, интензивна подршка породицама са децом која имају сметње у развоју али и СОС телефон 116 111 отворен за децу 24 сата...

Након ове велике хуманитарне аукције "Срце за децу из Звечанске", која је показала како удружени у истој "дисциплини" људске доброте кроз заједништво постижемо најбоље резултате, Блиц фондација наставља даље. 

Сви заинтересовани који желе да се придруже Блиц фондацији и помогну деци из социјално угрожених породица могу да: 

• пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 (цена поруке 100 динара, важи за све мреже)
• уплате средства на рачун Блиц фондације:
у динарима на: 325- 9500500148315-93
у еврима на: 9601500148316 70
у швајцарским францима на: 9604500148318 49
у доларима на: 9602500148317 62
(ОТП БАНКА СРБИЈА А.Д. НОВИ САД.).