Читај ми!

Обележен Дан задужбинара Универзитета у Београду

Уручењем Плакета, захвалница и награда за најбоље научно и књижевно дело наставника и сарадника, као и младим научницима, Универзитет у Београду је обележио Дан задужбинара.

Плакета Лука Ћеловић Требињац додењена је постхумно Кости Мигрићу који је оставио стан Унииверзитету у Београду за школовање најбољих студената.

У школској 2020/2021. години, Стручна служба Универзитета реализовала је 16 конкурса за доделу стипендија, награда и материјалне помоћи. Поштујући вољу задужбинара додењено је 67 стипендија, награђено 12 студентских радова, а за деветоро студената обезбеђена су средства за школарине и стручно усавршавање.

Између два светска рата, са имовином процењеном на милијарду тадашњих долара, Универзитет у Београду био је међу три најбогатија универзитета у Европи.

Задужбине Универзитета у Београду, њих 77, изгубиле су имовину педесетих година прошлог века национализацијом и почеле су да се гасе. За сада је обновљен рад 11 задужбина и три фонда. Зато Универзитет и даље улаже напоре и апелује да се поштује воља задужбинара.

Капетан Миша Анастасијевић своме отечеству оставио је здање у којем је данас Ректорат, краљица Наталија два рудника злата и десет хектара шуме, Лука Ћеловић Требињац завештао је Универзитету у Београду сав свој иметак за помоћ и школовање студената.

Заслуге задужбинара за развој универзитета су немерљиве, подсећају професори. Активне задужбине успешно послују. Приходима оствареним издавањем простора и закупом који се добија од станара из тих фондова се финанисрају награде и стипендије за најбоље и најуспешније студенте.

Помоћник министра просвете Александар Јовић рекао је да ће ресорно Министарство и Универзитет у Београду заједничким снагама давати подршку талентима и истраживачима.

Ректорка Иванка Поповић подсетила је да су САНУ, Матица Српска и Универзитет у Београду поднели иницијативу Влади Републике Србије да се направи један специјални закон који би се бавио реституцијом имовине ове три значајне институције.

Дан задужбинара је установљен Одлуком Савета Универзитета 28. фебруара 2018. године, са циљем да се изрази захвалност и поштовање доброчинитељима који су Универзитету завештали своју имовину или даровали значајну донацију.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи