Читај ми!

Надлежни најавили рушење Панчевачког моста, када ће бити саграђен нови

Након најава да ће бити срушен или измештен Стари савски мост, стижу најаве из "Путева Србије" да ће бити срушен и Панчевачки. Додуше, тек када се сагради нови. Пре 14 година је утврђено да му је потребна хитна реконструкција, али никада није био на списку приоритета. Реконструисан је само део којим иду возови. Да ли ове најаве значе да ће проблем коначно бити решен и које аргументе имају стручњаци који тврде да то није решење.

Панчевачки мост ће се повремено санирати како би саобраћај преко њега могао да функционише, док у његовој близини не буде саграђен нови - да би потом био срушен, изјавио је директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Мост је стар и реконструкција је неисплатива, јер је превише оштећен, тако да ће почети припреме за изградњу новог, који би требало да буде завршен за четири до пет година.

Још није позната локација новог моста, односно још се не зна колико ће бити удаљен од постојећег. Сваки стручњак који каже да мост не треба рушити већ санирати, не разуме се у тај пројекат, тврди Дробњак.

Панчевачки мост је отворен за саобраћај 1935, да би га наша војска срушила у априлу 1941. године.

Обновљен је 1946. године. Још пре деценију и по стручњаци су установили да је санација неопходана и да би за реконструкцију било потребно више од 20 милиона евра.

Како то није било на списку приоритета државе, није обезбеђен потребан новац, па је обновљен само мањи део моста.

"Једино што је комплетно санирано, то је на дужини од 800 метара изнад Дунава, тај део је саниран и трајно оспособљен", наводи генерални директор ЦИП-а Милутин Игњатовић, али напомиње да друмске саобраћајнице нису "ни пипнуте".

Има и стручњака који тврде да мост никако не треба рушити

Међутим, има и стручњака који тврде да мост никако не треба рушити. Аргументи су им да ће пред онима који буду правили пројекат новог моста бити велики изазови.

И преко тог моста мораће да пређе железничка пруга, а како се сада излаз из тунела налази непосредно пре моста, будућа траса неће моћи много да одступа од постојеће.

Део нових приступних саобраћајница ће зато морати да се гради на месту постојећих, које ће морати да буду отворене за саобраћај.

Град је управо усвојио план развоја шинског превоза који предвиђа прелазак трамваја на банатску страну, тако да ће пројектанти будућег моста и о томе морати да воде рачуна.

Због свега тога преостаје да се гради мега-мост преко којег треба да прелазе: друмски саобраћај, пешаци и бициклисти, железница и трамваји. Цену таквог моста можемо само да замислимо.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво