Читај ми!

Уставни суд у Приштини констатовао да није извршена пресуда о земљишту Високих Дечана, Квинта поздравља одлуку

Уставни суд у Приштини објавио је данас Решење о томе да није извршена пресуда из 2016. године, према којој су 24 хектара земље власништво манастира Високи Дечани. Решењем се омогућује тужиоцу да предузме кораке против институција које су се оглушиле о пресуду. Земље Квинте поздравиле у саопштење уставног суда.

На сајту уставног суда у Приштини, објављено је да је одлука суда обавезујућа за правосуђе, али и за сва лица и све косовске институције.

У решењу, које је потписала председница уставног суда Греса Цака-Нимани, наводи се и да суд преко својих механизама периодично процењује извршење својих пресуда.

У случају неизвршења одлуке, уставни суд може да донесе решење о неизвршењу, које се објављује у Службеном листу и о томе се информише тужилац.

Тужилац након таквог решења, може да предузме даље законске акције против институција које су се оглушиле о пресуду, пренело је Косово онлајн.

Суд је Решење о неизвршењу пресуде донео на седници одржаној 22. септембра и обавестио тужиоца да још није извршена пресуда из 19. маја 2016. године, а у вези са земљиштем манастира Високи Дечани.

У одлуци се подсећа да је подносилац захтева манастир Високи Дечани оспоравао две одлуке Жалбеног већа Посебне коморе врховног суда у Приштини за питања која се односе на Косовску агенцију за приватизацију, односно њихове одлуке од 12. јуна 2015, тврдећи да је дошло до повреде права и основних слобода које су гарантоване члановима више закона, али и Европском конвенцијом о људским правима.

"Након процене навода подносиоца захтева Суд је утврдио да су две оспорене одлуке од 12. јуна 2015. године Жалбеног већа Посебне коморе Врховног суда неважеће, да су две одлуке Специјализованог већа за имовину Посебне коморе Врховног суда од 27. децембра 2012. године коначне одлуке и тиме обавезне", наводи се у решењу уставног суда.

Уставни суд је прецизирао да њихова одлука није извршена више од пет година након што је изречена пресуда, јер одговорни органи нису предузели потребне мере за њихово потпуно извршење.

Након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, уставни суд у Приштини донео је маја 2016. године, одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о томе да манастир Високи Дечани има власништво над 24 хектара спорне земље.

Одлука је тада изазвала опречне реакције у косовском друштву, најнегативније од руководства општине Дечани, која до данас одбија да примени одлуку суда и земљу у катастру заведе као манастирску.

Протеклих година, међународни званичници упућивали су апел приштинским властима да спроведу одлуку уставног суда из 2016.

Манастиру Високи Дечани је 1946. године одузето 700 хектара земље, међутим, држава Србија 1997. године враћа манастиру 24 хектара што заједно са двадесетак хектара, колико је манастир имао до тада, чини 55 хектара земље.

Та 24 хектара редовно су убележена у катастар, али их након 1999. локална власт не признаје. Иако манастир и даље користи ту земљу, општинске власти почињу да оспоравају власништво манастира, а Унмик тада одлучује да манастир настави да користи ово имање све до решавања спора на суду.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво