Читај ми!

Јунајтед медија одбила писмо РТС-а са понудом за откуп преноса утакмица репрезентације

Предузеће Јунајтед медија, ексклузивни власник ТВ права за преносе квалификација за Светско првенство у Катару, одбило је да прими захтев Радио-телевизије Србије за откуп права преноса утакмица фудбалске репрезентације Србије.

Захтев је послат препорученом поштом 6. септембра 2021. и враћен је са назнаком да је достава покушана, али је одбијен пријем дописа.

Учешће наше фудбалске репрезентације у квалификацијама за Светско првенство налази се на листи најважнијих догађаја од посебног значаја за све грађане Србије. Закон о електронским медијима у члану 64 прописује да искључиво право преноса таквих догађаја може остварити телевизија која покрива целокупно подручје Републике Србије и која пружа слободан приступ емитовању свог програма.

Спортски канали Спорт клуба и Телевизија Нова С, који су у власништву Јунајтед медије, не располажу националном фреквенцијом, па је великом броју гледалаца ускраћено праћење спортских догађаја од националног значаја.

Радио-телевизија Србије у последња четири месеца слала је дописе предузећу Јунајтед медија са захтевом за уступање земаљских ТВ права емитовања утакмица четвртфинала, полуфинала и финала Европског првенства у фудбалу (21. мај 2021), као и кошаркашких утакмица Црвене звезде у Евролиги и Партизана у Еврокупу (20. јул и 20. август).

До данашњег дана Јавна медијска установа РТС није примила ниједан писани одговор, иако су ти дописи били званично достављени Јунајтед медији. Једино је, и то на инсистирање РТС-а, из Јунајтед медије одговорено усмено: "Немамо понуду за вас".

Одлуком да наш последњи захтев уопште не приме и не узму у разматрање, Јунајтед медија је отишла корак даље и тако онемогућила Радио-телевизију Србије да по тржишним условима плати земаљска ТВ права за наведене догађаје.

На тај начин огромна већина становника Србије, лишена је могућности праћења квалификација наше фудбалске репрезентације за Светско првенство у Катару 2022. године.

РТС ће и даље покушавати да оствари пословну сарадњу са Јунајтед медијом, како би свим гледаоцима у Србији, сходно Закону о јавним медијима, омогућио да гледају ове преносе.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво