Читај ми!

Потписан 81 уговор за доделу сеоских кућа

Од 300 сеоских кућа које су људи широм Србије изабрали, данас је у Палати "Србија" потписан још 81 уговор за њихову куповину, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Кркобабић је рекао да је конкурс у пуном јеку, захтеви свакодневно стижу и да ће наставити са доделом истим ритмом.

"Желели смо да из Обреновца одемо у неку чистију средину и тамо живимо и проширимо своју породицу. После мало тражења изабрали смо Крупањ, кућа нам се одмах допала, пространа са великом окућницом. Ја сам од почетка веровала да ће бити наша! Радујемо се новом животу, узбуђени смо и уплашени у исто време, али мислимо да је прави живот управо на селу", била је искрена добитница средстава Јована Аћимовић.

Четворочлана породица Михајловић која из Краљева одлази у село Јарчев има јасне планове. "Корона нам је помогла да схватимо да се лепше живи у природи, на отвореном простору, у кући уместо у стану. Гајићемо за почетак шљиве, производити ракију и џем", изјавио је Александар Михајловић.

Међу данашњим потписницима је 65 брачних и ванбрачних парова, седам самохраних родитеља и девет младих пољопривредника и пољопривредница. Већина је до сада живела у заједници, али има доста њих који су за свој кров над главом плаћали месечни закуп.

Професије добитника су различите – професори књижевности и филозофије, хемичари, архитекти, ветеринари, економисти, инжењери, програмери, учитељи, васпитачи, медицински радници, механичари, стаклоресци, пољопривредни техничари, конобари, фризери, трговци, кројачи…

До сада је највише захтева стигло из општина Бачка Паланка (села Гајдобра, Пивнице, Силбаш, Обровац и Товаришево) и Кикинда (Наково, Банатска Топола, Башаид, Руско Село, Иђош, Нови Козарци) а за њима су села општина Шид, Кикинда, Алексинац, Пирот, Свилајнац, Житорађа…

Просек досадашњих подносилаца пријаве је 30 година живота, а просечна цена сеоске куће са окућницом је 1.081.159 динара, наводи се у саопштењу Министарства.

Како се додаје, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава, а најкасније до 1. новембра 2021. године.

Ова уредба Владе Републике Србије предвиђа 1,2 милиона динара као максималан износ за једну сеоску кућу са окућницом, а додељује се младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику/ци до 45 година живота.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета и декан Архитектонског факултета проф. др Владан Ђокић, а заменик председника комисије је агроекономиста Милан Простран.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво