Читај ми!

Сигуран пут до удеса – насилничка вожња и вожња под дејством опијата, али и "Тик-ток" изазови

Патроле саобраћајне полиције све чешће уз оне алкохолисане откривају и возаче који возе под дејством психоактивних супстанци. На листи узрока саобраћајних несрећа и даље су најчешће неприлагођена брзина, неопрезност возача и бахата вожња, упозорио је Ивица Булатовић из Управе саобраћајне полиције.

Возачи под дејством психоактивних супстанци без дозволе, дивљачка вожња ауто-путем, "Тик-ток" изазови који плаше – све су то теме које је наметнуо живот протеклих дана. Полиција је у последњих неколико дана зауставила и ухапсила возаче који су возили под дејством алкохола и психоактивних супстанци. 

"И јутрос смо на ауто-путу зауставили возача који се кретао брзином од 175 километара на час и биће кажњен за насилничку вожњу. Пре два дана смо код 'Арене' зауставили возача који је возио пребрзо и под дејством психоактивних супстанци", рекао је Ивица Булатовић из Управе саобраћајне полиције.

Према његовим речима, разлог што саобраћајна полиција све чешће открива возаче под дејством психоактивних супстанци је и боља опремљеност патрола саобраћајне полиције.

"У последње време смо опремљенији, имамо нове уређаје уз помоћ којих можемо на лицу места да утврдимо да ли су под дејством психоактивних супстанци. Не тестирамо сваког возача, већ када посумњамо на то кроз његово понашање или уколико у возилу нађемо дрогу", објашњава Булатовић.

Каже и да нема правила када је реч о старосној структури возача који користе дрогу, најчешће су то особе од 17 до 45 година.

У овој години за првих осам месеци саобраћајна полиција је написала нешто мање од 135.000 пријава, од тога скоро 8.000 за возаче под дејством алкохола, а поднето је 205 пријава за возаче под дејством опијата.

"Проблем су и једни и други. И возачи који возе у алкохолисаном стању, али и они који возе под дејством психоактивних супстанци", наглашава Булатовић.

Неконтролисано кретање пешака по коловозу и заустављање о коме се последњих дана прича на друштвеним мрежама, на основу неких снимака, није дозвољено по прописима и предвиђена је новчана казна од 5.000 динара, рекао је Ивица Булатовић из Управе саобраћајне полиције.

Према његовим речима, у Београду се дневно догоди између 80 и 100 саобраћајних незгода, а увиђај се изврши на око 40 до 60 незгода. У осталим случајевима возачи попуне полису или се договоре.

Смањио се и број смртно страдалих лица у саобраћају у Београду.

"До сада је погинуло 50 лица, а за исти период прошле године било је 68. И то је много, посебно за породице страдалих. Најчешће до несрећа долази због неопрезних возача, неприлагођене брзине и бахатог понашања", рекао је за РТС Ивица Булатовић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се