Читај ми!

Гујон: Многи Срби не знају да им је у Федерацији БиХ угрожена имовина, али се може лако сачувати

Београд и Бањалука покренули су кампању којом се Срби, који имају власништво у Федерацији БиХ, позивају да се што пре и у што већем броју јаве како не би изгубили право на имовину. Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон наводи да се јавило више од 500 људи којима је имовина угрожена од почетка кампање.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да многи Срби не знају да им је право на имовину у Федерацији БиХ угрожено и да је због тога покренута кампања.

"Процена је да око 400.000 Срба који живе широм света полаже право на имовину у Федерацији БиХ. У току је усклађивање земљишних књига и катастра. Српска имовина се узурпира на основу одржаја. Током процеса усклађивања људи који су власници, Срби, пореклом из Федерације БиХ, могу да изгубе право на ту имовину, да изгубе ту имовину, да буду избрисани из свих регистара, а да о томе нису обавештени", рекао је Гујон.

Додао је да је због тога покренута кампања како би били обавештени о том процесу и да је веома лако сачувати ту имовину.

"Ако се јаве канцеларијама за јавну помоћ које је основала Република Српска и ту ко се јави на време, може унапред и без икаквих трошкова и у реалном времену да остане власник своје имовине. Оно што је припадало Србима пре рата, оно што је очувано чак и у рату, не сме да се изгуби сад у миру", казао је Гујон.

Нагласио је да је кампања покренута пре десет дана и да се преко 500 људи од тада јавило. "Јављају се, буквално, из свих земаља. Из Немачке, Данске, Америке, Аустралије...", навео је Гујон.

Говорећи о случајевима када је процедура усклађивања већ извршена, Гујон је навео да имовина ни у том случају није изгубљена.

"Случајеви у вези са имовином не застаревају и то је могуће и за десет и за 50 година. Међутим, то је много компликованије, јер то треба да иде уз тужбу. Наравно, људи који сазнају или који већ знају да су избрисани, треба да се јаве канцеларијама и ту ће добити и правну помоћ и све што је потребно како бисмо их преусмерили тамо где треба", нагласио је Гујон.