Читај ми!

Нови закон о полицији између безбедности и задирања у приватност грађана

После пет година од усвајања и две измене у међувремену, Закон о полицији требало би да замени нови – Закон о унутрашњим пословима. Током недеље одржана су три јавна изјашњавања о Нацрту, а усвајање новог прописа надлежни очекују до краја године. Организације цивилног друштва истичу да је рок за расправу био кратак.

Само 20 дана јавност је имала да анализира 117 страница и 365 чланова закона. Без претходне најаве, предлог прописа који ће уређивати рад полиције окачен је на сајту МУП-а крајем августа, а рок за слање сугестија и примедби истекао је јуче. Више времена да дају мишљење имали су представници полицијског синдиката.

"Током рада ми смо износили низ примедби и добар део тих примедби је усвојен. Ми смо успели да препознамо неке организационе јединице које до сада нису биле препознате у закону, дефинисали смо ствари које се тичу радноправног статуса, дефинисања одређених делова који се тичу запослених, теренског рада. Међутим, остале су недоумице око трајања дисциплинских поступака", објашњава Мирослав Савић из Независног синдиката полиције.

Више недоумица Нацрт је отворио код невладиног сектора. Као најспорније истичу одредбе које се односе на забрану објављивања података о идентитету службеног лица, употребу појма "полиција", додатна овлашћења министра и смањење јавности рада.

"Мислим да је суштина у свему та једна реченица у Нацрту која каже да се министар стара о томе да обезбеди оперативну аутономију полиције, што је у принципу као када бисте рекли да лисици дате кокошињац на чување. Има назадовања и у управљању људским ресурсима где се сада конкурс који некада био обавеза, сада се своди на изузетак", наводи Бојан Елек, из Београдског центра за безбедносну политику.

Новине доноси и члан 44, којим се предвиђа да полиција може да користи системе аудио и видео надзора за аутоматску детекцију лика, укључујући обраду биометријских података детектованог лика и телесних карактеристика, време и локацију.

Нови закон и заштита података о личности

Упућени упозоравају да Нацрт није у складу са важећим Законом о заштити података о личности.

"Из овакве формулације какву сада имамо у Нацрту закона, не знамо тачно на које биометријске податке се та намеравана обрада односи. Пошто су биометријски подаци и подаци о геометрији лица, изглед дужице ока, ход, има више могућих података који спадају у категорију биометријских. Ми не знамо унапред које то податке МУП може да прикупи и да прилично задре у приватност физичких лица", истиче Лела Рудић из службе Повереника за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности.

Да ли ће и које сугестије бити и усвојене, требало би да буде познато ускоро. МУП је саопштио да ће размотрити све резултате јавне расправе и у наредне две недеље Влади доставити извештај.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи