Парастос жртвама у операцији "Масленица"

У цркви Светог Марка одржан парастос српским војницима и цивилима који су пре 17 година побијени у акцији хрватских оружаних снага под називом "Масленица". За злочине у операцији "Масленица" још нико није одговарао.

Српским војницима и цивилима који су пре 17 година побијени у акцији хрватских оружаних снага под називом "Масленица", на подручју Равних котара, које је било под заштитом мировних снага Уједињених Нација, одржан парастос у цркви Светог Марка.

Раније је удружење породица несталих и погинулих у Крајини и Хрватској позвало грађане да одају пошту жртвама овог злочина.

У акцији "Масланица" погинуло је 348 српских војника и цивила, осам лица се и данас воде као нестала, док је још 165, углавном старијих особа, умрло у збеговима.

Напад хрватских оружаних снага извршен је 22. јануара 1993. године, у време када је на снази био "Венсов план", којим је подручје република Српска Крајина годину дана раније стављено под заштиту УН.

Била је то трећа агресија Хрватске на подручје под заштитом "плавих шлемова", чиме је Хрватска, која је две године раније примљена у УН, прекршила Резолуцију Савета безбедности 762.

Хрватске оружане снаге заузеле су неколико десетина квадратних километара на Равним Котарима, укључујући аеродром "Земуник" и неколико висова на Велебиту и преузму контролу над браном и хидроелектраном "Перућа".

Уништена су српска села, културни споменици, оскрнављена гробља и порушене цркве. 

Операција "Масленица" 

Три дана после напада, Савет безбедности је усвојио Резолуцију 802 у којој тражи да се хрватске снаге повуку и омогуће мировним снагама УН да поново преузму контролу над заузетим подручјем, да Српска војска Крајине врати тешко наоружање у складишта, а сукобљене стране наставе преговоре.

Хрватске власти инсистирале су на разоружању Српске војске Крајине, а власти Републике Српске Крајине на првој тачки Резолуције о повлачењу хрватске војске, тако да захтеви УН из Резолуције нису никада испоштовани, нити су отклоњене последице "етничког чишћења" Срба на подручју Равних Котара.

Војну операцију "Масленица" планирали су и извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег председника државе и врховног команданта оружаних снага Фрање Туђмана, који су већ тада имали, или су накнадно унапређени, у чинове генерала.

Иако је агресија извршена на заштићену зону УН и на очиглед многобројних припадника Унпрофора, за злочине почињене над Србима у овој акцији нико од планера, наредбодаваца и извршилаца још није процесуиран пред Хашким трибуналом, нити пред домаћим судовима.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 22. јан 2010, 18:21) - anonymous [нерегистровани]

Da se nikada ne zaboravi

Vecna im slava u carstvu nebeskom,a pocinioce ce sustici kazna bilo za zivota ili smrti...

(петак, 22. јан 2010, 18:19) - dalibor [нерегистровани]

----

Osudjujem svaki zlocin ma ko ga pocinio! Svaki zlocin treba procesuirati i primjereno kazniti. Za svako djelovanje postoje pravila, pa tako i za ratna djelovanja. Ukoliko to nije postivano i ukoliko se izaslo iz okvira, onda mozemo govoriti o zlocinu. Citatelje samo podsjecam da je Republika Hrvatska medjunarodno priznata drzava 15. sijecnja 1992. godine i da je njezino legitimno pravo bilo staviti pod svoj nadzor cijeli medjunarodno priznati teritorij (koji je onda i sada u istim AVNOJevskim granicama).
Pozdrav

(петак, 22. јан 2010, 17:51) - anonymous [нерегистровани]

Da se ne zaboravi

Neka im je vecna slava.

(петак, 22. јан 2010, 16:58) - Избјеглица [нерегистровани]

Да се не заборави...

Почивајте у миру!!

(петак, 22. јан 2010, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

večna slava

Neka im je večna slava! Zašto nisu kažnjeni zločinci?

(петак, 22. јан 2010, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Svim zrtvama

vecni mir
molimo se za spasenje dusa njihovih
Amin!

(петак, 22. јан 2010, 10:37) - anonymous [нерегистровани]

Вечни мир

Нека им је вечни мир у царству небеском. Злочинце ће кад тад стићи Божја правда!

(петак, 22. јан 2010, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Slava im!

Slava svim srpskim mucenicima!