Читај ми!

САНУ анализира систем образовања – академик Цветковић указује на кључне пропусте

Скуп о стању, перспективама и улози образовања у развоју Србије одржава се у свечаној сали Српске академије наука и уметности. Академик Владица Цветковић за РТС каже да ће бити критички анализирани подаци о систему образовања, који треба да укажу на пут којим образовање у Србији треба да иде.

Дводневни скуп под називом "Образовање: стање, перспективе и улога у развоју Србије" данас је почео. Академик Владица Цветковић, дописни члан САНУ, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да je сваки озбиљан разговор о образовању Србији потребан, као и да је ово скуп који се одржава у кровној институцији, када су наука и култура у питању.

"Спремили су и спроводе га људи који годинама прате, веома критички, све аспекте система образовања. Испред себе су поставили амбициозни циљ да прикажу све податке, да кажу какво је стање у образовању сувим подацима, затим да критички анализирају те материјалне податке – непристарасно, објективно, промишљено и укажу на пут којим образовање треба да иде", објашњава академик Цветковић.

Додаје и да је патријарх српски господин Порфирије најавио долазак. Мишљење о образовању, о томе у каквом је стању и куда треба да иде, на скупу ће дати председник САНУ Владимир Костић, бивша министарка науке, професорка Ана Пешикан, некадашњи ректор БУ академик Владимир Бумбаширевић, професори Бранко Урошевић, Александар Кавчић, Иван Ивић...

"Око седам одсто грађана без основне школе" 

"Ово је прилика да покажемо шта се догодило од 2012. године. Те године је била предложена и усвојена Стратегија до 2020. године. Неке ствари нису померене с места, неке јесу. Све то показује след акција. Ако погледате документе који кажу ово су факте о образовању, а онда размишљате како функционише и кажете: да ли је добро да још увек имамо 6,7 одсто људи који немају основну школу, а то је законска обавеза", указује Цветковић. 

Научни скуп организује се у оквиру циклуса "Стратешки правци развоја Србије у 21. веку", покренутог 2012. године како би се пружио увид и допринос кључним питањима развоја земље, попут образовања, науке, културе, привреде и друштвеног уређења.

"Први циклус је покренут 2012. године, тицао се образовања, а затим покрио науку, културу, привреду и друштвено уређење. Други цикус почињемо опет образовањем. Ту исказујемо значај образовања, јер је оно у интерактивном односу са свим осталим аспектима", каже Цветковић.

Додаје да се нада ће САНУ, заокруживањем овог другог циклуса, дати допринос друштву и објаснити јавности у каквом се стању налази образовање.

Конференција ће моћи да се прати у Палати САНУ или онлајн, преко линка који је на сајту САНУ.

Дуплирани капацитети факултета

На питање у ком периоду дође до знатних пропуста у образовању, Цветковић каже да је то у основној и средњој школи, али да унивезитету не смета лош квалитет основног и средњег образовања.

"Чекамо било какве студенте само да бисмо намирили буџетска места и имали примања за следећу годину. Неодговорно смо дуплирали капацитете. Професор Ивић је указивао 2012. да имамо капацитете високог образовања равне броју деце која се рађају. За мање од десет година ми смо их дуплирали", каже гост Јутарњег програма РТС-а.

"Неславни" параметри 

Академик Владица Цветковић, члан САНУ, каже да образовање не може да буде развојни ресурс наше земље, а да параметри то јасно показују.

"Око 30 одсто наших грађана нема професионално образовање. То су они који су завршили средњу или само основну школу, немају основну школу, али су без професије. То није нешто што указује да наше образовање може да буде развојни ресурс", објашњава Цветковић.

Каже и да интернационална тестирања показују да су нам 15-годишњаци, више од половине, функционално неписмени.

"То су људи који ће сутра комуницирати само преко таблоида, врло је тешко образовати касније те људе на неким непредним нивоима, јер је много тога пропуштено", упозорава академик Владица Цветковић.  

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво