Читај ми!

Дан Сектора за ванредне ситуације – они су наши хероји, за 12 година спасили 26.000 особа

Широм Србије обележaва се Дан Сектора за ванредне ситуације. Лука Чаушић, вршилац дужности начелника Сектора за ванредне ситуације и помоћник министра унутрашњих послова, рекао је за РТС да су комуникација и превенција кључ за добро реаговање када дође до ванредних ситуација.

Лука Чаушић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су оперативна срж сектора ватрогасци-спасиоци, за које је рекао да су "људи хероији".

Према његовим речима, од момента формирања сектора 2009. године до данас било је више од  381.000 акција и спасено је више од 26.000 особа.

Начелник Сектора за ванредне ситуације каже да је од почетка године било поплава, уништавања авио-бомбе на Бановом брду, експлозија у Чачку. Затим је, каже, дошло лето које је било једно од најоптерећенијих што се тиче пожара.

Припадници Сектора помагали су и колегама у Републици Српској, Северној Македонији, Грчкој које су се бориле са пожарима.

Једна од најизазовнијих акција ове године било је и гашење пожара у кинеском тржном центру на Новом Београду, за који начелник Сектора за ванредне ситуације каже да је био драматичан.

"Спасено је 230 локала и према речима команданта у Београду, то је било највеће ангажовање људства и технике у градском језгру што се тиче ватрогасно-спасилачке бригаде Београд", рекао је Чаушић.

Додаје да изазова има сваког дана. Од 17. септембра прошле године до данас било је око 30.000 интервенција.

У Сектору је тренутно ангажовано око 3.200 ватрогасаца-спасилаца док је европски стандард око 7.000, па се континуирано ради на пријему младих колега, наводи Чаушић.

У склопу обележавања Дана сектора за ванредне ситуације одржана је конференција у знак сећања на преминулог начелника Сектора Предрага Марића, који је преминуо од последица ковида.

"Био је визионар и велики човек, створио је службу, почео 2003/4. године и оставио нам је модерну службу, веома добро организовану и стратешки одлично постављену, наше је само да радимо јаче и више", поручио је Чаушић.

Чаушић истиче да су комуникација и превенција кључ за добро реаговање када дође до ванредних ситуација.

Данас ће заслужним припадницима Сектора бити уручене награде, а на трговима и парковима широм Србије биће приказана ватрогасна техника, коју ће грађани моћи да погледају.

Начелник Сектора за ванредне ситуације честитао је славу и Дан припадницима Сектора, са жељом да успешно заврше интервенције и да се живи и здрави врате својим породицама.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи