Почео Изборни сабор СПЦ

После литургије, почео Изборни сабор Српске православне цркве, на којем ће бити изабран нови патријарх. За чувара Светосавског трона може да буде изабран само епископ који најмање пет година управља епархијом.

У Српској патријаршији почело заседање Светог архијерејског Сабора и процедура избора 45. поглавара Српске православне цркве (СПЦ).

Избор је почео светом архијерејском литургијом у Саборној цркви, коју је предводио митрополит црногорско приморски Амфилохије, а потом и молитвом призива Светог Духа у патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог, којом почињу сви значајни скупови у СПЦ.

Сабором председава епископ шабачки Лаврентије, најстарији по рукоположењу епископ Српске православне цркве.

Архимандрит Гаврило из манастира Лепавина у Хрватској одређен је на почетку изборног заседања Архијерејског Сабора да из Јеванђеља извуче име новог поглавара Српске православне цркве, речено је у Српској патријаршији.

Епископ Лаврентије ће прочитати име новог поглавара СПЦ члановима Сабора.

Епископ бачки Иринеј рекао је новинарима испред патријаршије да ће Сабор СПЦ издати саопштење о избору патријарха.

Нови патријарх биће изабран жребом, односно насумичним извлачењем цедуљице са именом једног од три кандидата који су ушли у најужи избор. За поглавара цркве могу бити бирани само епископи који најмање пет година управљају епархијом.

Сабор СПЦ има 44 члана, а 34 епископа испуњава услов да буду кандидовани за новог патријарха.

Процедура налаже да тројицу кандидата тајним гласањем бира Сабор, чији су равноправни чланови сви митрополити и епскопи како у Србији, тако и у свету, и то током "Изборног сабора", за чији рад је потребно учешће најмање две трећине чланова Светог архијерејског сабора.

Тада се они заклињу да ће водити рачуна само о добру и интересу Цркве, народа и отаџбине, те да ће гласати за најбољег.

Потом се гласа тајно, листићима, а сваки од тројице кандидата - који је, потом, кандидат за новог патријарха - мора добити више од половине гласова. Отуда, приликом избора, постоје најмање два круга гласања, а приликом избора патријарха Павла је било и по девет.

Када се сазнају имена тројице кандидата који су добили натполовичне већине гласова, прелази се на бирање жребом, односно "апостолским начином", који проистиче из новозаветног избора апостола Матеја после Јудиног издајства.

Конкретно, чланови Сабора из Саборске сале прелазе у патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог - на службу "Призива Светог Духа за избор новог патријарха", коју служи најстарији архијереј по хиротонији.

Током те службе, три имена стављају се у засебне коверте, а оне у Јеванђеље. Суштина овог чина је у веровању да су "чланови Сабора одабрали кандидате по људским врлинама, а да је Божја воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског". У тачно одређеном делу службе, један од монаха, изабран од Сабора, извлачи коверту у којој је име новог патријарха.

Јасно дефинисаним и прецизним члановима Устава Српске православне цркве и чињеницом да у избору патријарха учествују само архијереји СПЦ, потпуно је искључена могућност да држава или неко други, изван цркве на било који начин утиче на гласање за избор новог поглавара аутокефалне Српске православне цркве. Такав начин избора уведен је 1967. године.

Име новог патријарха први ће сазнати епископ шабачки Лаврентије јер, према црквеним правилима, има изабраног прво чита најстарији по епископском стажу.

Патријарх српски Павле преминуо је 15. новембра и од тада власт у СПЦ врши Синод, односно црквена влада. За чувара трона изабран је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(петак, 22. јан 2010, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

Neka bude ovo novo vreme za SPC

Puno sreće i uspeha našem novom patrijarhu Irineju niškome!Neka bude DOBAR uzor vernicima i onima koji to nisu ali su naša braća!

(петак, 22. јан 2010, 14:25) - anonymous [нерегистровани]

nn

Ako je po zasluzi,tesko nama!

(петак, 22. јан 2010, 14:15) - cika stanoje [нерегистровани]

i ja

iiiiiiijaaaaaaaaaaa mislim da ce amfilohije

(петак, 22. јан 2010, 13:56) - petar [нерегистровани]

Amfilohije

Ko će biti to samo Bog zna.Ja lično mislim da je za tako visoko mesto najbolji Amfilohije Radović i za njega držim fige.

(петак, 22. јан 2010, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

OBOŽENJE je cilj hrišćanskog života

Onaj koji će biti vrhovni uzor vernicima SPC-ve i koji će im SOBOM samim pokazivati cilj hrišćanskog života :OBOŽENJE ,je DOSTOJAN PATRIJATH SPC-ve!

(петак, 22. јан 2010, 13:10) - anonymous vera [нерегистровани]

novi Patrijarh

Nas upokojeni patrijarh Pavle je zaista zasluzio vise nego svaku pohvalu. Mi smo generacija koja ga pamti, te iz tog razloga i nasi komentari. Ja ipak mislim da nasi i svi predhodni Patrijarsi su bili dobri,svaki shodno vremenu u kojem je ziveo.Mi smo narod,ima nas svakakvih,pa i komentari su raznovrsni kao cvece u polju.

(петак, 22. јан 2010, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Jedan je Pavle

Ko god da bude izabran imace tezak zadatak,da dostojno zameni patrijarha Pavla i da sacuva jedinstvo Crkve.Spominjana su mnoga imena u javnosti,mada ja licno smatram da bi za narod i Crkvu najbolji izbor predstavljao neko od episkopa koji su bili bliski patrijarhu kao sto su vladike sabacki Lavrentije,niski Irinej ili mitropolit Amfilohije.Mada ko od da bude izabran na nama vernicima je da tu Bozju volju prihvatimo i da sledimo novog patrijarha.Boze pomozi!!!

(петак, 22. јан 2010, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Божија воља

Мени је лично најсимпатичнији Јоаникије али све ће бити по вољи Божијој .Па чак и да га власт изабере опет је и то по Његовој вољи...како смо заслужили тако ће нам и бити!

(петак, 22. јан 2010, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

Bozija volja

Novi Patrijarh ce biti izabran Bozijom voljom!
Imajmo vere i molimo se da ce novi Patrijarh biti makar blizu pokojnom Pavlu!

(петак, 22. јан 2010, 11:34) - Смиљански [нерегистровани]

"Будимо Људи"

За праве вернике нема проблема,а остали,којима стално нешто смета,требало би да се мало замисле.Наравно да треба извештавати,али без сензационализма,и лицитирања.Треба да смо Богу захвални, што имамо своју Цркву,и Патријарха.