Читај ми!

Погледајте како ће изгледати ново војно возило које ће носити име по Мирославу Лазанском

Ново возило српске војске, које би могло да понесе име покојног војног коментатора и амбасадора Србије у Русији Мирослава Лазанског, биће модификована верзија постојећег "лазара 3". Главна разлика између "лазара 3" и "лазанског" биће топ.

Ово возило би требало да има топ 30 пута 173 милиметра, са одговарајућом муницијом коју прави "Слобода" у Чачку, митраљез и два лансера за савремене противоклопне вођене ракете. То ће бити наставак "лазара 3".

"Поред добре ватрене подршке које може да оствари, заштити људство од калибара 12,7 милиметара с предње стране и муниције калибара 7,62 милиметра с бочних страна", наводи мајор Војске Србије Александар Грујић.

Топ је вишенаменски. За дејство по живој сили, лаким оклопљеним возилима, фортификацијама и остало. Он користи пробојну муницију која је изузетно моћна да пробије и оклоп лаких тенкова.

"Дакле, пружа добре маневарске способности, заштиту људства и добру ватрену подршку", додаје Грујић.

"Лазански" би физички требало да буде сличан "лазару 3", али претпоставља се да ће приликом испитивања бити неких корекција које ће бити условљене уградњом наоружања и новом електроником.