Читај ми!

Слависти из целог света у Београду – прилика за прави контакт са српском културом и духовношћу

Међународни славистички центар, већ пола века, сваког септембра постаје центар србистике и за студенте и за професоре бројних универзитета. У Београду и Тршићу се до 20. септембра одржава 51. Међународни научни састанак слависта у Вукове дане. Своје реферате изложиће професори угледних славистичких катедри из земље и иностранства.

Неки ће се бавити лингвистиком, неки науком о књижевности, али свима је заједничка тема Србистика на страним универзитетима и положај српског језика данас.

Александар Милановић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима, каже да је сад ситуација већ готово акутна.

"Ми морамо водити рачуна да су наши лекторати најбоље амбасаде српске културе у читавоме свету. Дакле, морамо заштитити статус српског језика и српске књижевности, али и целокупне српске културе", сматра Милановић.

Бошко Сувајџић, заменик управника Међународног славистичког центра истиче значај институционалне бриге о српском језику, и у земљи, и у иностранству.

"Међународни славистички центар стоји у том смислу на располагању са својом традицијом, искуством и својим ресурсима", наводи Сувајџић.

Драгана Мршевић Радовић, управница Међународног славистичког центра, истиче да је један од њихових основних задатака, откад су основани, унапређење наставе српског језика на страним универзитетима. "И ми то радимо већ педесет година", додаје она.

Многи ће скуп пратити онлајн, али има и страних предавача у Београду.

Оксана Микитенко, из Националне академија наука Украјине, каже да је први пут дошла на састанак слависта у Вукове дане 1989. године. "Ова конференција је најауторитетнија и призната у целом свету, не само у славистичком већ у међународном контексту", оцењује Микитенкова.

Професорка Филолошког факултета Ива Драшкић сматра да је манифестација у организацији МСЦ, прилика уваженим гостима да на прави начин успоставе контакт са српском културом и духовношћу.

Реферати са овогодишњег скупа биће објављени у зборнику.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи