Читај ми!

Марковић: Данашњи празник спаја Србе са обе стране Дрине и у свету

Историчар Предраг Марковић за РТС каже да празник "Дан српског јединства, слободе и националне заставе" спаја Србе са обе стране Дрине, као и Србе у целом свету.

Србија и Република Српска обележавају "Дан српског јединства, слободе и националне заставе". На данашњи дан, 1918. године пробијен је Солунски фронт. 

Предраг Марковић, историчар, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао је да је дан када је пробијен Солунски фронт прва велика победа савезника те године и када је почео распад централних сила.

"Прва војска која је пробила фронт је српска војска. Међутим, за српско јединство постоји једна важнија ствар – Солунски фронт је место где су по први пут десетине хиљада Срба, из свих српских крајева, дошли да се боре за Србију", каже Марковић.

Гост Јутарњег програма додаје да је тада настао мит да се Срби никада не предају.

"За данашње поделе је битно да је процентуално, највећи број добровољаца дошао са црногорског приморја из Америке. То су људи који су већ живели амерички сан, а дошли су да се боре за своју Србију. Приморци су дали највећи број процентуално становништва, а бројчано Срби из Босне. Срби се, пре тога, са обе стране Дрине нису у том броју толико борили за своје уједињење и слободу", истиче Марковић.

Додаје да ми славимо дан када су Срби из прека, уз животну опасност, држављани Aустроугарске, прискочили у помоћ Србији када је било најтеже.

"Оно што мене дира су људи из Америке. То су углавном били Личани и Црногорци. Та добровољачка дивизија гинула је на страшним местима. Колико треба да волиш Србију да напустиш 'ћикаго', како су они тада звали и да дођеш да погинеш за земљу коју никада ниси видео", каже Марковић.

Труба и шајкача постају симбол српства 

Гост Јутарњег програма истиче да су труба и шајкача тада постали симбол српства.

"Трубачи који су се вратили из рата, нарочито на југу, настојали су да свирају. Шајкача је тада постала симбол поноса", наводи Марковић.

Говорећи о употреби ћирилице, Марковић каже да у Србији постоје само две телевизије које користе ћирилицу, што је невероватно.

"Морамо због самопоштовања да одржимо ћирилицу. Срби у Републици Српској су много осетљивији, изненађујуће је да су тамо и графити ћирилицом написани, а код нас су на енеглеском", објашњава Марковић.

Предраг Марковић каже да је Република Српска увек показивала велику осетљивост за српске патриотске теме.

На питање колико ће овај празник да одржи културу сећања, каже да се култура сећања негује.

"То је празник који спаја Србе са обе стране Дрине и Србе у целом свету. То је прва велика заједничка борба Срба у 20. веку за своје јединство и заиста треба да се слави 15. септембра", закључује историчар Предраг Марковић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво