Читај ми!

После терапије најскупљим леком, мала Миња се вратила кући – како тече њен опоравак 

Мала Миња Матић, која је ујединила нацију у прикупљању око два и по милиона евра за најскупљи лек "золгенсму", након што је успешно примила терапију за лечење спиналне мишићне атрофије тип 1, вратила се са родитељима из Лос Анђелеса у Крагујевац.

Екипа РТС-а је Мињу затекла у дворишту како се игра са мамом и тетком, на љуљашци-коњићу. Највише воли да слаже дрвену слагалицу – што пре само седам месеци није могла.

Миња је рођена као здрава девојчица. Након три месеца, млади родитељи почињу да примећују да све слабије помера руке и ноге, није могла да подигне главу. Преко потребну терапију примила је 24. јануара. 

"Пре свега смо прво приметили промену у плакању, Миња је почела гласније да плаче, затим има бољу контролу главе. Почела је сама да седи, уз физикалну и окупациону терапију брзо је савладала неке вежбе рукама", наводи промене које је приметила код Миње њена мајка Живка Матић.

Миња може да стоји уз подршку и много боље једе. Нема респираторних инфекција као раније.

"Нисмо ни сањали да за шест месеци може толико напредовати, али има још посла, да се још са њом ради, вежба, како би још напредовала", каже Мињина мајка.

Ана Сретеновић, Мињина тетка, наводи да Миња сваког дана нешто ново научи.

"Свратим бар на пет минута само да је видим. Она сваког дана научи нешто ново – на пример  научила је да споји коцкице", додаје Ана.

Седмог октобра Миња пуни две године, за седам месеци лечења успела је да скоро достигне вршњаке, ових дана наставља са свакодневним вежбама и предстоји јој одлазак код логопеда.

Мада, весела Миња и сада изговара речи и комуницира, посебно са својом куцом Баџом, од које се не одваја.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво