Читај ми!

Шта на приказу наоружања, осим "лазара" и "милоша", чека грађане на београдском Ушћу

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у среду од осам до 18 часова биће организован и приказ наоружања и војне опреме на београдском Ушћу. Поред војне технике грађани ће моћи да се упознају са студијским програмима Војне академије као и да се пријаве за добровољно служење војног рока.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић каже за РТС да ће највећи статички приказ наоружања бити организован у 12 тематских поставки са 130 борбених система.

Како наводи, те тематске поставке обухватају авијацију, борбене хеликоптере, њихово наоружање, ПВО системе (панцир, ПАСАРС и другe модернизовани системe), борбена оклопна возила, артиљеријске системе, системе за опремање војника.

"Биће приказана опрема која је већ у стандарној употреби у војсци, који се тек уводе као и оне које још развија наменска индустрија", додаје Милорадовић.

Наглашава да ће се на 15 штандова грађанима, поред домаће одбрамбене индустрије, представити и Војни музеј, Војна академија, Војнотехнички институт који ће приказати развој хардверских и софтвеских система – тенковске и противдронске тренажере, а ту ће бити и штанд за пријаву за служење војног рока.

Техника ће бити изложена од осам од 18 часова, уз одржавање епидемијских мера. Милорадовић истиче да ће грађани имати прилику да разговарају са корисницима наоружања и стручњацима који су га развиjали.

Према његовим речима, већина савременог оружја која је у потреби у Војсци Србије је домаћег порекла, у оквиру копнене војске и до 80 одсто. У последње три године око 120 борбених система уведно је у употребу, додаје Милорадовић.

Указује да су потписани и нови уговори са домаћом одбрамбеном индустријом, а на путу да стигну у употребу у Војску Србије су и 33 комада технике (лазар, огањ, ракетни системи ПАСАРС).

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво