Читај ми!

На првој деоници Моравског коридора ради се у три смене, завршетак у наредних седам месеци

На десној обали Западне Мораве, код Макрешана, гради се један од мостова будућег ауто-пута, а радови на првој деоници Моравског коридора изводе се у три смене. Директор "Коридора Србије" Александар Антић каже за РТС да је планирано да у наредних шест до седам месеци буде завршена деоница од петље Појате до почетка обилазнице око Крушевца.

Александар Антић наводи да се радови интензивно реализују и да око 2.400 људи сваког дана ради пуном паром како би се надокнадило кашњење проузроковано пандемијом коронавируса.

"Заиста је током прошле године било одређеног кашњења. Први трајни радови на траси су почели 12. новембра прошле године и урађено је пуно. У овом тренутку од петље Појате до Крушевца имамо у потпуности отворену трасу и ради се на свих 27 километара. Гради се 10 мостова, три надвожњака и велики број других објеката", истиче Антић.

Каже да је, према динамичком плану, предвиђено да у наредних шест до седам месеци буде завршена деоница од петље Појате до почетка обилазнице око Крушевца.

Житељи Троморавља очекују пре свега да им новим ауто-путем стигну инвеститори и нова радна места, а важно је и то што ће изградња коридора регулисати речни ток и заштити их од поплава.

Антић наглашава да је једна од значајних компоненти пројекта управо хидротехничко уређење Мораве.

"Поред изградње ауто-пута у дужини од 112 километара, ми радимо и на 59 километара уређења Мораве. Гради се и бедем дужине осам километара који ће бранити Крушевац од поплава", наводи Антић.

"Велика шанса за читав крај"

Александар Антић истиче да ће ауто-пут донети инвестиције и драстично променити тај део Србије.

"Сва постројења и сви кампови који се користе остаће локалним самоуправама за нове индустријске зоне. Имаћемо нову зону код Ћићевца, а потпуно комунално опремљен камп од 23 хектара код Крушевца ће такође остати за индустријску зону. Ово је велика шанса за читав крај", наглашава Антић.

Током радова неминовно је и оштећење локалне инфраструктуре, делом и приватних поседа, а Антић каже да је обавеза извођача да све санира.

Моравски коридор ће спојити центар Србије, Расински, Рашки и Моравички округ, пола милиона људи и преко 20.000 малих и средњих предузећа. Требало би да буде готов 2024. године.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво