Читај ми!

"Узми рачун и победи" од 18. септембра, пристигли рачуни указују на промену у сивој економији

Јесење коло наградне игре "Узми рачун и победи", која је једна од мера у борби против сиве економије, почиње 18. септембра. Да се у сивим токовима нешто мења, за сада указује то што је више од половине рачуна стигло из малих радњи. У међувремену, девет локалних самоуправа, чији су грађани највише слали рачуне, утрошило је наградних 180 хиљада евра за инвестиције по сопственом избору.

Дечја игралишта, спортски терени, вртићи, али и кола хитне помоћи, неке су од инвестиција по мери грађана. Шампиони у слању фискалних рачуна, Врањанци су одлучили да обнове трг и готово пола века стару мозаик мапу града. Камен и стакло набављани су тада са Венецијанског острва Мурано.

Статистички, сваки Врањанац у прошлом колу послао је најмање пет коверата. Процењује се да је баш због наградне игре, једна трећина грађана Србије почела редовно да узима фискалне рачуне.

Директор ЈП "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић каже да, како се приближава други круг, има све више пошиљки. "Процена је неких 50.000 дневно. До 6. септембра је стигло 6.739.785 пошиљки", наводи Ђорђевић.

Више од половине рачуна стигло из малих радњи

Да се у сивим токовима нешто мења, за сада указује и то што је више од половине рачуна стигло из малих радњи.

Колико је уз све мере сузбијена сива економија, знаће се крајем године. Последње истраживање из 2017. показало је да је од 2012. године смањена за шест одсто.

Иван Радак из НАЛЕД-а истиче да је 15,4 одсто БДП-а. колико се обрће у сивој економији, огромна цифра од седам милијарди евра.

"То су сви ови ауто-путеви који се граде, пет година плата за здравствене раднике. Део тог новца је требало да се улије у буџет, али нажалост није", додаје Радак.

На фискалним рачунима послатим у прошлогодишњем колу наградне игре, било је 100 милиона евра ПДВ-а. С обзиром на број до сада пристиглих коверата, то би се могло поновити.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи