Читај ми!

Усвојен Закон о заштити потрошача – уводи се регистар "не зови"

Скупштина Србије усвојила је Закон о заштити потрошача којим је предвиђено више новина, међу којима је увођење регистра "не зови", прекршајних налога, као и обавеза издавања предрачуна за мајсторске услуге веће од 5.000 динара. Ана Ивковић поново је изабрана за вицегувернера Народне банке Србије за наредне шест године.

Регистар "не зови" подразумева постојање списка мобилних и фиксних телефона, које трговци више неће смети да позивају да би нудили своје робе или услуге, а бројеве на које не желе да буду позивани у ту сврху ће сами грађани проследити својим операторима.

Уколико трговци и даље засипају потрошаче рекламним порукама, прекршајни налог је казна од 50.000 или 30.000 у зависности од тога да ли је реч о правном лицу или предузетнику, а касније ако дође до спорова казне су много веће и крећу се од 300.000 динара до два милиона динара за правна лица, односно од 50.000 до 150.000 динара за предузетнике.

Када је реч о заштити грађана од нефер мајстора, они ће за све услуге које коштају више од 5.000 динара морати направити предрачун, са којим корисници њихових услуга треба да се сложе и то писано.

Предвиђено је и увођење прекршајног налога и то за лакше прекршаје.

Такође, предвиђено је и унапређење поступка вансудског решавања потрошачких спорова, јер ће за разлику од садашње праксе, по ступању на снагу овог закона, што би требало да почне три месеца од дана објављивања у Службеном гласнику, трговци морати да учествују у спору.

Трговци више неће моћи да користе као изговор у случају да не желе да замене робу, то што производ нема амбалажу.

Уговори који ће се сада потписивати са организаторима путовања, убудуће морају садржати све информације и све трошкове који могу настати, па чак и трошкове повратка са дестинације, што је било спорно управо ове сезоне током пожара у Грчкој и на другим дестинацијама.

Скупштина потврдила више споразума

Посланици Скупштине Србије потврдили су више споразума, међу којима је Споразум између Владе Србије и Владе Марока о сарадњи у области одбране.

Потврђен је Споразум између Владе Србије и Владе Руске Федерације о оснивању и условима делатности културно-информативних центара и Оквирни споразум о зајму ЛД 2070 (2020) између Банке за развој Савета Европе и Србије за пројектни зајам – Студентско становање.

Посланици су потврдили Амандман на Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач, Споразум између Владе Србије и Владе Немачке о сарадњи у области одбране, као и Споразум између Владе Србије и Кабинета министара Украјине о укидању виза за њихове држављане.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи