Читај ми!

"Трагови у 30 слика" - сећање на сомборске Јевреје чијих потомака готово да нема

Европски дан јеврејске културе и прослава 5782. Рош Хашане обележени су отварањем изложбе "Трагови у 30 слика", у сарадњи Јеврејске општине Сомбор и Градског музеја.

У Сомбору се Јевреји помињу од краја 18. века. Јеврејске породице су у то време могле да насељавају само периферију града. Упркос отпору сомборских трговаца и занатлија, током 19. века насељени су и у само градско језгро. Неке од најпознатијих породица су Хај, Херцог, Гросбергер, Лебовић.

"Изложба заправо прати породице које су оставиле различит, дакле, и културни, али и привредни, односно економски значај на сам град тога доба, односно, њихов рад у одређеним удружењима тада, да ли хуманитарним", навела је  виши кустос етнолог Љубица Бачић.

Јевреји су се најчешће бавили занатством, трговином, производњом сапуна, банкарством. Неке од најпознатијих зграда у Сомбору биле су у власништву угледних јеврејских породица. О историји сомборских Јевреја говори истоимена књига надрабина др Симона Гутмана, написана на мађарском језику.

"Надам се да ћемо имати сарадњу, или са Јеврејском општином Сомбор, или ће град увидети, или Министарство, или већ неко, да препозна значај ове књиге и да буде преведена на српски језик, јер је заиста пуна различитих података које можемо да користимо у даљим истраживањима", каже Бачићева.

Уласком мађарских окупатора у Сомбор 1941. године, почео је терор над Јеврејима. Одвођени су у радне логоре из којих се већина није вратила.

Почетком 20. века у Сомбору је живело 140 јеврејских породица. Почетком Другог светског рата у Сомбору је живело 1200 Јевреја. Током Другог светског рата, чак 90 процената Јевреја је страдало у нацистичким логорима.

Изложба "Трагови у 30 слика" је сећање на сомборске Јевреје, чијих потомака скоро да више и нема.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи